ENCARIMENT DE FÀRMACS

Trump prepara un decret per rebaixar el preu dels medicaments als EUA

Utilitzarà com a referència el preu més baix aplicat en altres països, cosa que podria elevar els costos dels sistemes públics de salut

undefined48805676 files  in this file photo taken on june 25  2019 us presiden190626151546

undefined48805676 files in this file photo taken on june 25 2019 us presiden190626151546 / MANDEL NGAN

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El president nord-americà, Donald Trump, va assegurar aquest dilluns que està ultimant un decret per abaratir els medicaments amb recepta fins a fixar el preu més baix aplicat a qualsevol altre país. "Anunciarem una cosa molt aviat, una clàusula de nacions privilegiades", va dir Trump en declaracions als periodistes a la Casa Blanca. "[Aquesta mesura] ens permetrà pagar el que sigui que paguin a la nació amb el preu més baix. ¿Per què han de pagar molt menys altres països, com el Canadà, que nosaltres? Les farmacèutiques s’han aprofitat de nosaltres durant molt temps", va agregar.

Trump va afegir que impulsarà aquest pla mitjançant una ordre executiva o decret, però no va detallar com s’instauraria. Fa temps que el mandatari denuncia l’alt preu dels fàrmacs als EUA, i l’octubre de l’any passat ja va presentar un programa pilot centrat en l’agència encarregada del programa federal d’assegurances mèdiques subvencionades per a gent gran, anomenat Medicare.

Sota aquest programa, l’inici del qual no està previst fins a la primavera del 2020, l’agència que dirigeix Medicare podria negociar directament amb les farmacèutiques els preus de certs medicaments, basant-se en els costos que se’n paguen en altres economies industrialitzades.

Pujades de preus a tot el món

Al contrari que en la majoria dels països desenvolupats, als EUA el Govern no regula el cost de la majoria dels medicaments, la qual cosa dona via lliure a les farmacèutiques per determinar-hi els seus preus. Les queixes de Trump es basen en part en la seva convicció que les farmacèutiques internacionals han "manipulat el sistema contra els consumidors nord-americans". Els plans de Trump podrien provocar que els costos dels medicaments amb recepta pugin a l’estranger.

Un economista de la Universitat Northwestern, Craig Garthwaite, va explicar l’any passat al portal Vox que la idea és que "quan una farmacèutica negociï amb Alemanya, el descompte que li ofereixin a Alemanya hagi de traslladar-se també als EUA. Així, els preus a l’estranger pujarien i els dels EUA baixarien". 

Pujades injustificables

L’anunci de Trump arriba en uns moments en què algunes companyies s’han llançat a incrementar el preu d’algun dels seus medicaments davant de la falta de regulació pública. És el cas, per exemple, de Nostrum Laboratories, que va decidir al maig augmentar als EUA més del 300% el preu d’un medicament receptat per combatre el refredat. El ven al preu de 170 dòlars. 

Notícies relacionades

L’increment de preu de la solució oral de prometazina i codeïna de Nostrum es produeix després que l’any passat la mateixa companyia augmentés en més de quatre vegades el preu de la nitrofurantoïna, una barreja d’antibiòtics, fins a més de 2.000 dòlars (a Espanya 42 comprimits de furantoïna es venen per menys de cinc euros).

El fabricant suís de medicaments Novartis va aconseguir aquest maig passat l’aprovació dels EUA per a la venda d’un nou medicament basat en teràpia gènica per a l’atròfia muscular espinal infantil. La repercussió econòmica que aquesta aprovació tindrà per a la companyia serà rellevant, ja que l’ús de Zolgensma, que és com es diu el medicament/tractament en qüestió, tindrà un preu d’1,87 milions d’euros per pacient, el més gran adjudicat mai a un medicament. Les teràpies gèniques i les tècniques englobades en l’anomenada medicina de precisió tendeix a engrandir el cost dels desenvolupaments, una cosa que en una economia completament liberalitzada pot crear fronteres econòmiques insalvables per als pacients.