comptes públics

Brussel·les fa marxa enrere i no obrirà procediment contra Itàlia

La Comissió Europea considera suficient el paquet de mesures correctores aprovat pel Govern italià

zentauroepp43456762 european commissioner for economic and financial affairs pie180523132615

zentauroepp43456762 european commissioner for economic and financial affairs pie180523132615 / FRANCOIS LENOIR

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea no obrirà finalment cap procediment sancionador contra Itàlia pel seu elevat deute públic, que supera el 132% del PIB. El comissari d’assumptes econòmics, Pierre Moscovici, ha anunciat que un expedient no “està justificat” i que les recents mesures aprovades pel Govern italià –un paquet per valor de 7.600 milions d’euros– seran suficients perquè Roma respecti aquest any les regles en matèria fiscal.

“Si se sanciona, s’estigmatitza un Estat membre o un govern, i això no és bo per a ningú. Per això m’he basat més en el diàleg i en els incentius perquè les mesures s’apliquin. És l’enfocament que ha seguit la Comissió Europea. No hem sancionat en aquest mandat perquè a través del diàleg hem aconseguit que es faci el necessari perquè es compleixin les normes”, ha justificat el francès.

La decisió es produeix un mes després que Brussel·les fes els primers passos per sancionar el Govern italià i s’intensifiquessin els contactes entre Brussel·les i Roma per evitar l’expedient. L’1 de juliol aquest procés desembocava en l’adopció per part d’Itàlia d’un paquet de mesures correctores del pressupost del 2019 per valor de 7.600 milions o el 0,42% del PIB. Aquest paquet permetrà al Govern, segons ha explicat Moscovici, assolir un dèficit del 2,04% en comptes del 2,5% pronosticat en les últimes previsions econòmiques de primavera. 

Importància del diàleg

Notícies relacionades

És més, l’esforç fiscal addicional previst permetrà a l’Executiu italià compensar el 2019 part del deteriorament estructural de l’any passat. Això significa que Itàlia complirà els esforços requerits en el marc del Pacte d’Estabilitat i Creixement. “Estic satisfet que a través del diàleg hàgim arribat a un nivell suficient de correccions que ens permet dir que aquest procediment no fa falta. S’ha pogut evitar gràcies al diàleg”, ha recalcat Moscovici.

La vigilància dels comptes italians, no obstant, es mantindrà i la Comissió Europea seguirà de prop la preparació del projecte de pressupost del 2020 que tots els governs han de remetre a Brussel·les abans del 15 d’octubre. Avaluar-lo serà una de les últimes tasques que farà l’actual escola de comissaris, que acabarà el mandat el pròxim 31 d’octubre.