reaccions

Satisfacció unànime entre llogaters i arrendataris pel rebuig del decret dels lloguers

El Sindicat de Llogaters i la PAH consideren que el Parlament tomba una reforma que dispararia els preus

L'associació de promotors immobiliaris també aplaudeix que no hagi prosperat, ja que veien en el decret un fre a la nova oferta

zentauroepp37054799 piso alquiler190301131955

zentauroepp37054799 piso alquiler190301131955 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Associacions d’arrendataris i llogaters han respirat alleujats i amb satisfacció quan l’oposició ha tombatel matí d’aquest dimecres el decret llei del Govern sobre la nova regulació delslloguers. Uns perquè ho veien com una mesura que els dispararia els preus dels seus nous contractes i els altres perquè creien que hauria penalitzat les empreses que tenen capacitat per augmentar l’oferta de vivenda de lloguer, que és la via que consideren oportuna per combatre les actuals pujades de preus.

Així com el resultat de la votació d’aquest dimecres no ha sorprès ningú, ja que el Govern arribava amb una oposició manifestament en contra; des dels moviments socials pel dret a la vivenda les posicions tampoc han variat després del fracàs del decret. El Sindicat de Llogaters i la PAH ja van expressar anteriorment que la reforma plantejava una regulació dels preus del lloguer en clau inflacionista, ja que es recolzava en uns índexs de referència que mesuren l’actual mitjana dels preus, disparats en els últims anys. Concretament, en els últims cinc els preus van augmentar de mitjana el 36,4%, segons dades de l’Incasol.

El Sindicat de Llogaters va qualificar de "decret farsa" la mesura, al considerar que "no regularà els preus" i "el que és pitjor, animarà que continuïn pujant", segons va fer públic en un comunicat. La PAH, en una línia similar, ha condemnat que "la norma no servirà per punxar la bombolla dels lloguers i que s’ha fet d’esquena als moviments socials". Es pot recordar que, segons un recent estudi d’Infojobs i Fotocasa, els catalans destinen actualment de mitjana el 49% del seu sou a pagar el lloguer.

Notícies relacionades

Per motius i interessos en molt sentits contraposats, l’Associació de Promotors de Catalunya (Apce) també ha aplaudit que l’oposició hagi tombat el decret. "Considerem que el decret envaïa competències de l’Estat, cosa que podria haver acabat en un recurs al Tribunal Constitucional, i que no incentivava, sinó al contrari, que les empreses que tenen capacitat per augmentar l’oferta posessin més pisos de lloguer", afirma el director general de l’Apce, Marc Torrent.

L’associació de promotors immobiliaris considera que aquesta és la via per contenir l’efervescent pujada de preus generalitzada que viuen les ciutats catalanes i no la regulació directa, ja que consideren que aquesta traslladaria la inflació de la vivenda a la de compra. Per a això, Torrent insta el Govern a desenvolupar el parc de vivenda pública de protecció oficial per augmentar l’oferta a preus continguts. "A l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha marge per a 70.000 noves vivendes", assenyala el director general de l’Apce.