PRESIDENT DE LA CAMBRA

Canadell: "Que tornin les empreses és irrellevant per a l'economia catalana"

Proposa una consulta sobre si declarar el Rei persona no grata

canadell / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

El nou president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha assegurat que no farà "absolutament res" perquè tornin les empreses que es van emportar la seu social fora de Catalunya, convençut que és irrellevant per a l’economia i que el procés no ha perjudicat.

"El procés no ha espantat les inversions estrangeres sinó que ha aportat inversions molt bones. Aquesta és la realitat", ha assenyalat en una entrevista amb Efe, en la qual lamenta que, segons el seu parer, s’hagi traslladat a l’opinió pública una imatge diferent. En aquesta línia, ha insistit que "no és veritat que se n’hagin anat 4.500 o 5.000 empreses de Catalunya".

"Només han canviat una direcció en un registre. No se n’ha anat ni un magatzem, ni una oficina, ni una fàbrica", ha afirmat. El trasllat de les seus socials d’empreses catalanes s’ha utilitzat, segons la seva opinió, amb una intenció política "per pressionar el Govern i la societat" d’una manera que considera "intolerable" perquè "s’ha volgut amenaçar la societat".

El president de la Cambra de Barcelona, que fa just una setmana va assumir el càrrec després que la seva candidatura guanyés amb majoria absoluta les eleccions camerals, ha sigut categòric a l’hora d’assenyalar que no faran "absolutament res" perquè tornin les empreses. "Que facin el que vulguin. Si volen tornar, que tornin", ha dit.

Qualitat d’empreses

"L’hemeroteca diu que, abans del procés independentista, ja es traslladaven empreses de Catalunya a Madrid. Al contrari, des de l’octubre del 2017 no han parat d’arribar empreses i inversions multinacionals. De fet, n’han vingut més a Catalunya que a Madrid. I el 2018, en van arribar més a Catalunya que a la resta d’Espanya. I són de millor qualitat perquè són centres tecnològics o de la indústria 4.0", ha assenyalat.

Segons les estadístiques del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, la inversió estrangera bruta productiva (una vegada exclosa les entitats de tinença de valors) a Catalunya l’any 2018 va ser de 2.995 milions d’euros, la qual cosa suposa un descens de l’11,78% respecte al 2017.

La inversió estrangera productiva captada per Catalunya en aquest exercici va representar el 6,1% dels 48.645 milions d’euros rebuts a tot Espanya; d’aquesta xifra, que representa un increment del 81,7% respecte als 26.772 milions de 2017, més del 85% es va dirigir a Madrid.

L’empresari independentista ha sigut a més molt crític amb algunes empreses "que han volgut amenaçar d’anar-se’n perquè no estan d’acord amb el mandat popular que tenen els representants polítics".

Actualitzar el cens

Després de prendre possessió de la presidència de la Cambra de Barcelona, Canadell ha avançat que una de les seves primeres mesures serà actualitzar el cens d’aquest organisme perquè puguin entrar-hi companyies que ara no hi són i poder així posar en marxa les consultes que té previst fer sobre assumptes com si s’ha d’anomenar el Rei persona no grata per la seva posició respecte a l’1-O.

En la consulta, hi participaran al voltant de 430.000 empreses i autònoms que representa la Cambra de Barcelona. Canadell creu necessari que una decisió de la rellevància de si el Rei és considerat persona no grata l’ha de prendre el conjunt de l’empresariat i es mostra confiat que la participació en la consulta sigui prou alta perquè sigui significatiu.

Notícies relacionades

Així, considera que una participació d’entre el 20 i el 30% seria correcta, ja que en les passades eleccions camerals només va anar a votar poc més d’un 4% del cens.

El nou equip de la Cambra de Barcelona, que compta amb el recolzament de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que acaba de publicar un cens d’empreses afins al procés, s’ha proposat també consultar als empresaris sobre si estan d’acord en fer sobirania fiscal (que s’entén com el pagament d’impostos només a l’administració catalana) i si creuen que l’organisme ha d’implicar-se en la creació de les anomenades "estructures d’Estat".