Competència

La CNMC vol multar Telefónica per cobrar de més pel 'Partidàs' als seus competidors

Telefónica va calcular de forma errònia els costos fixos del canal la temporada 2016-2017

L'operadora va tornar l'import de més el 2018 però Competència demana compensar els seus rivals

zentauroepp45566432 a woman walks into a telefonica office building in barcelona181029095229

zentauroepp45566432 a woman walks into a telefonica office building in barcelona181029095229 / ALBERT GEA

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) vigila de prop totes les operacions de concentració que es realitzen entre empreses. Una d’elles és la compra de Canal+ per part de TelefónicaCanal+  l’any 2015, que si al principi va ser autoritzada pel regulador avui és assenyalada per l’organisme que dirigeix José María Marín Quemada, que ha advertit indicis d’incompliment en els compromisos adquirits en la compra: Telefónica va cobrar de més pel futbol als seus competidors durant la temporada 2016-2017 al calcular “de forma errònia” els costos fixos de ‘Movistar Partidazo’.

Telefónica va prendre el control de DTS (antiga Sogecable) a l’adquirir-ne el 56% al grup Pressa en una operació autoritzada per la CNMC, però es va establir una sèrie de condicions: la comercialització d’una oferta anual de continguts de canals ‘premium’, la replicabilitat dels productes d’aquests canals i l’accés “no discriminatori” a continguts de televisió de pagament d’operadors OTT.

Notícies relacionades

Amb això, Telefónica ha de comptar amb una oferta perquè els seus competidors puguin accedir als canals de pagament amb continguts ‘premium’ i comercialitzar-los en les seves plataformes. Per calcular el pagament dels competidors per l’accés als canals de futbol i motor, Telefónica té en compte l’anomenat cost mínim garantit (CMG), un cost fix amb què es cobreix el risc que assumeix Telefónica a l’adquirir els drets d’emissió. Però en la temporada 2016-2017, la companyia que dirigeix José María Álvarez-Pallete va calcular “de forma errònia” els costos fixos del canal ‘Movistar Partidazo’ al realitzar el repartiment inicial el juliol de 2016 entre els operadors que el van contractar.

No obstant, la CNMC explica que Telefónica va reconèixer el seu error posteriorment, el setembre de 2018, al tornar els imports superats. No obstant, afegeix el superregulador, en aquell moment “la temporada ja estava vençuda, sense possibilitat de reparar els possibles efectes sobre la competència en el seu moment.” Per això, insta la incoació d’un expedient sancionador.

Temes:

Telefónica