Vivenda

La meitat del sou dels catalans se'n va en el lloguer

Un estudi d'Infojobs i Fotocasa assenyala que Catalunya és la segona comunitat autònoma, després de Madrid, en la qual els seus habitants destinen una proporció més gran del seu salari a pagar el lloguer

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La meitat del sou dels catalanes es destina a pagar el lloguer. Concretament el 49,2%, segons constata un informe publicat aquest dimecres i elaborat de manera conjunta entre Infojobs i Fotocasa. Catalunya és la segona comunitat autònoma on els seus habitants destinen una proporció d’ingressos més gran a pagar l’arrendament, després de Madrid, on destinen el 51,1% de la nòmina.

L’informe creua les dades de salaris mitjans bruts mensuals d’Infojobs amb el preu del metre quadrat dels registres de Fotocasa. El resultat revela una nombrosa inflació en els últims anys dels preus de la vivenda de lloguer i de l’esforç requerit a les famílies per poder accedir-hi. Si bé Madrid i Catalunya són els casos on hi ha més desproporció entre arrendament i salari, la mitjana que dediquen els espanyols a pagar el lloguer va tancar el 2018 en el 33,9%. El seu cinquè any consecutiu d’ascens.

El procés d’encariment de la vivenda de lloguer a Madrid s’està produint a un ritme una mica més intens que a Catalunya i en el passat 2018 la capital de l’Estat va desbancar aquesta comunitat com el territori on els seus habitants destinaven més proporció de les seves rendes a pagar l’arrendament. A Catalunya el segueixen el País Basc i les Balears, totes dues per sobre del 40% i, en el costat oposat, hi ha Extremadura, on els seus residents destinen el 18,2% de les seves nòmines a pagar el lloguer.  

També costa més pagar la vivenda de propietat

Notícies relacionades

No només els lloguers estan en un camí inflacionista, sinó que la vivenda de compra també exigeix un esforç econòmic més gran a les famílies que es decideixen a comprar. L’estudi d’Infojobs i Fotocasa revela que els espanyols haurien de destinar fins a 6,4 anys del seu salari brut íntegre per ser propietaris; una mica més que en el 2017, quan el temps necessari eren 5,7 anys i era el quart any d’increments.

Madrid i el País Basc són les autonomies on més temps (i diners) costa acabar de pagar una residència en règim de propietat; totes dues necessiten 9,3 anys de la totalitat del salari mitjà brut dels seus habitants per arribar a pagar la casa. En aquest cas Catalunya baixa fins al tercer lloc, amb 8,3 anys i Extremadura, amb 4 anys de salari íntegre, repeteix com el territori on més barat surt pagar-se el sostre.