regulació immobiliària

El Govern aprova el límit als preus del lloguer a Catalunya

El llogater podrà reclamar judicialment en cas que l'arrendatari li apliqui un preu per sobre del límit

Els propietaris podrà carregar un 10% per sobre de l'índex de referència de preus a les zones tenses de mercat

zentauroepp43608458 pla mitj  de la nova consellera de just cia  ester capella  180604105111

zentauroepp43608458 pla mitj de la nova consellera de just cia ester capella 180604105111 / Pol Sola

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Elllogater podrà reclamar per via judicial en el cas que l’arrendatari del pis en el qual viu de lloguer li cobri un preu que superi els límits establerts pel Govern en el decret llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendaments que ha aprovat aquest dimarts el Consell Executiu de la Generalitat a proposta del Departament de Justícia. El llogater té dret a recuperar la diferència entre el límit legal i la renda abonada, amb els interessos corresponents, es precisa. 

La llei permet que aquest dret es pugui reclamar per via judicial, tot i que Justícia també impulsarà la mediació i altres fórmules extrajudicials per resoldre les diferències entre els propietaris i els llogaters amb l’objectiu d’evitar la judicialització. Des de Justícia es puntualitza que "la resolució extrajudicial de conflictes és més ràpida, econòmica i efectiva que els processos judicials. 

Aquesta és una de les mesures que s’inclouen en el decret aprovat i que permetrà la contenció dels preus del lloguer als barris i les ciutats amb falta acreditada de vivenda assequible. La norma faculta el ple del’Ajuntament de Barcelona per declarar la ciutat o part dels seus barris com a àrees amb "mercat de vivenda tens", condició indispensable per a la limitació dels preus. La Generalitat, no obstant, es reserva la competència per declarar zona de mercat de vivenda tens per a la resta de municipis de Catalunya. I aquesta competència la desenvoluparà la Conselleria de Territori que dirigeix Damià Calvet.

Un 10% per sobre de la mitjana

Notícies relacionades

El decret  determina que el cost del lloguer en zones o ciutats on s’apliqui la contenció de rendes només podrà superar en un 10% l’índex de referència de preus del lloguer, que és l’instrument que s’utilitzarà per determinar la mitjana dels preus de mercat. La norma també inclou que en els aspectes exclosos del sistema d’indexació, però que donen més valor a la vivenda, s’hi podrà aplicar un increment de 5% addicional, que haurà de quedar degudament justificat en el contracte. Es destaca que és un supòsit  per valorar "vivendes amb vistes excepcionals o altres característiques especials com ara zones comunitàries amb piscina i jardí".

A més, les vivendes de noves edificació i les que estiguin completament rehabilitades es podran llogar un 20% per sobre del que estableix l’índex de referència, tot i que només durant els cinc primers anys posteriors a l’acabament de les obres. Passat aquest període el preu màxim del lloguer estarà sotmès als mateix límits que la resta de vivendes.