APROVAT EN EL BOE

Els estibadors valoren el conveni però denuncien falta de llibertat sindical

La Coordinadora, principal sindicat del sector, considera que atorgar l'última paraula en cas de conflicte a la comissió paritària redueix la seva capacitat negociadora

GRA482. ALGECIRAS (CÁDIZ), 21/06/2107.- Normalidad en las dos terminales de contenedores del Puerto de Algeciras (Cádiz) después de que los estibadores decidiesen no secundar la huelga tras el principio de acuerdo alcanzado con las empresas APM y TTI, que explotan dichas terminales. EFE/A. Carrasco Ragel

GRA482. ALGECIRAS (CÁDIZ), 21/06/2107.- Normalidad en las dos terminales de contenedores del Puerto de Algeciras (Cádiz) después de que los estibadores decidiesen no secundar la huelga tras el principio de acuerdo alcanzado con las empresas APM y TTI, que explotan dichas terminales. EFE/A. Carrasco Ragel / A. Carrasco Ragel (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso

La publicació del nou conveni col·lectiu delstreballadors dels ports després de nou anys de paralització del marc legal va rebre aquest dilluns l’acollida agredolça per part del principal sindicat del sector, la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar. El sindicat considera que "l’alegria es veu enterbolida perquè es tracta d’un conveni en el qual es desvirtua la competència negociadora dels treballadors, ja que es vulnera un dret fonamental: la llibertat sindical". L’element més conflictiu és que el conveni "obliga que els signants del mateix conveni siguin presents en tots els acords d’empresa, tinguin representació sindical o no. Un gest simptomàtic que no sembla perseguir el benestar laboral dels treballadors", considera Miguel Ángel Hormigo, coordinador general de la CETP.

El sindicat critica que davant qualsevol conflicte d’interessos es xocarà sempre amb el sostre de vidre de la Comissió Paritària Nacional, ja que se li atorga poder vinculant i resolutiu, no de mediació. Per Hormigo, el nou conveni "és una notícia agredolça, ja que es tracta d’un conveni que hipotecarà durant vuit anys i no respon a les demandes dels treballadors. Els qui l’han firmat no estan representant els nostres interessos, que se suposa que és per al qual han sigut votats".

Notícies relacionades

El nou conveni afecta en el seu contingut més de 4.000 treballadors que es veuran beneficiats en relació amb la promoció professional i la formació, ja que recull la recuperació de compromisos socials de l’anterior conveni (permisos, jubilacions amb relleu o un pla d’igualtat) i inclou en el seu àmbit salarial una millora que intenta compensar els anys en què el conveni laboral ha estat congelat o paralitzat com a conseqüència de la crisi econòmica i de la falta d’acord en la negociació entre sindicats i Ports de l’Estat.

Aquest conveni serà d’aplicació, des de l’1 de gener del 2019 fins al 31 de desembre del 2026, excepte en aquells conceptes per als quals s’estableixen dates de vigència diferents. A més, durant la vigència del conveni, es constituirà una Comissió Paritària, per donar tràmit a un conflicte o demanda exposada per qualsevol dels signants d’aquest conveni, que està sotmès a l’establert en la normativa laboral i pressupostària, i per a la seva validesa es requerirà l’autorització prèvia de la Comissió de Seguiment de la Negociació Col·lectiva de les Empreses Públiques (CSNCEP) o òrgan de l’administració competent, d'acord amb la llei de Pressupostos Generals de l’Estat aprovada anualment.

Temes:

Estibadors Ports