empreses

Meteosim implanta a Riad un sistema integral de gestió de l'aire

La firma, amb seu al Parc Científic de Barcelona, preveu duplicar la seva facturació el 2021, fins a 3 milions d'euros

oriol-de-tera-5

oriol-de-tera-5

2
Es llegeix en minuts

Meteosim ha implantat a Riad un sistema pioner al món que permet a la capital de l’Aràbia Saudita, i a la seva àrea metropolitana, integrar en una mateixa plataforma el pronòstic de qualitat de l’aire de la ciutat, la gestió d’emergències químiques atmosfèriques i la presa de decisions relacionades.

El projecte –que la companyia ha desenvolupat amb Advisian, la divisió ambiental de l’enginyeria líder mundial Worley Parsons–combina la modelització numèrica del temps amb ‘big data’ (cada dia es generen i analitzen 1.000 milions de dades) per pronosticar el nivell de la qualitat de l’aire a cada carrer.

“Actualment és el projecte operatiu més ambiciós del món en qualitat de l’aire. S’han integrat totes les fonts d’emissió que corresponen a una ciutat de 8 milions d’habitants, al mig del desert, amb un trànsit dens i la contribució de la potent indústria del petroli i el gas de la zona”, afirma Oriol de Tera, conseller delegat de Meteosim, la seu del qual es troba al Parc Científic de Barcelona (PCB).

El sistema de Riad és una evolució lògica de Meteosim, un referent mundial en serveis meteorològics i en la qualitat de l’aire que utilitza les tècniques més avançades de modelització numèrica. Aquesta tecnologia li permet treballar amb informació atmosfèrica en diferents horitzons temporals (passat, present i futur), obrint un interessant camp de possibilitats per a l’adopció de mesures d’actuació preventives –a més de correctores o mitigadores– que millorin la qualitat de l’aire que respiren els ciutadans.

“El nostre projecte de Riad s’emmarca en la gestió ambiental de grans ciutats. La qualitat de l’aire és un problema present en l’agenda de totes les ciutats del planeta, perquè causa elevats costos sanitaris i, fins i tot, la mort prematura de milions d’habitants. Governs de tot el món concentren els seus esforços en potenciar les ciutats intel·ligents. Però... ¿Quin concepte més ‘smart city’ pot existir que un sistema per gestionar la qualitat de l’aire que enllaça la meteorologia, el trànsit, el transport públic i la sanitat?, apunta De Tera.

Amb el desenvolupament del projecte de Riad, Meteosim culmina 15 anys de trajectòria des de la seva creació el 2003, com a ‘spin-off’ de la Universitat de Barcelona, a partir de l’aliança entre investigadors del Departament d’Astronomia i Meteorologia i l’empresa nord-americana Meso Inc.

Al principi Meteosim es va centrar en el mercatd’energies renovables, creant el 2007 la ‘joint venture’ Meteosim Truewind, juntament amb l’empresa nord-americana AWS Truepower. A partir de llavors, Meteosim focalitza la seva activitat en altres àrees per donar servei a múltiples sectors sensibles a la meteorologia.

En l’actualitat, amb oficines a BarcelonaWashington (EUA) Bogotà (Colòmbia), la companyia proporciona  solucions personalitzades de pronòstic meteorològic, de qualitat de l’aire, gestió d’emergències i consultoria en canvi climàtic, tant a entitats públiques com a indústries dels sectors químic, energètic, petroli, gas i ports.

Notícies relacionades

Amb més de 700 projectes realitzats en 30 països de tot el món, el 60% del volum de negoci de Meteosim prové de fora del territori espanyol. L’any passat, Meteosim va facturar uns 1,5 milions d’euros amb un benefici net de 300.000 euros. Els plans de creixement de la companyia volen consolidar el mercat de Llatinoamèrica i créixer a Europa i a l’Orient Mitjà per arribar a una xifra de negoci de 3 milions el 2021.

El 100% de l’equip de la companyia, actualment format per 15 persones, està integrat per doctors, enginyers superiors, meteoròlegs i diversos especialistes en medi ambient. Un 20% dels ingressos estan destinats a la I+D+I.

Temes:

Empreses