Més de 500 'riders'

Macrojudici a Madrid: La Seguretat Social contra Deliveroo

L'advocacia de l'Estat es persona contra l'empresa de repartiment a domicili a Madrid per determinar si fins a 529 'riders' són falsos autònoms

deliveroo

deliveroo

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

L’advocacia de l’Estat, en defensa dels interessos de la Tresoreria de la Seguretat Social, porta aquest divendres l’empresa de repartiment a domicili Deliveroo davant dels tribunals. A les nou del matí està previst que comenci un macrojudici en el qual estan citats a declarar fins a 529 repartidors o exrepartidors de la plataforma i en el qual se sotmetrà a decisió judicial si aquests 'riders' són o no falsos autònoms. Amb la conseqüent -i probablement milionària, donats els precedents– sanció que això comportaria si es considerés que el model laboral de Deliveroo no s’ajusta a la legislació espanyola. 

Aquest judici haurà de determinar si l’actuaciód’Inspecció de Treball a Madrid, que va considerar falsos autònoms als repartidors i els va donar d’alta a la Seguretat Social com assalariats, s’ajusta a la legalitat. Serà, per tant, el primer gran examen al model laboral de l’empresa de repartiment a domicili, ja que, si bé la sentència no generarà legalment jurisprudència, sí que podrà ser un model de referència per a futures actuacions de la Inspecció de Treball. Es pot recordar que actualment Deliveroo té causes obertes en diferents ciutats de tot Espanya; el més pròxim el 5 de juny a Barcelona.

Fins ara la Inspecció de Treball ha aixecat acta a Barcelona, Madrid i València, en els quals va donar d’alta als repartidors a la Seguretat Social com a treballadors per compte d’altri i li exigia a Deliveroo els comptes endarrerits. L’empresa va recórrer en el seu dia les diferents actes i ara en aquesta cadena de judicis prevista per al 2019 els jutjats s’hauran de posicionar. A València un jutge ja va dictaminar l’estiu passat que la relació entre un repartidor i la companyia era pròpia d’assalariats, per tant, el ‘rider’ era un fals autònom.

Notícies relacionades

L’empresa, per la seva banda, ha declarat en un comunicat que “Deliveroo continuarà defensant el model de col·laboració que s’ha consensuat amb els ‘riders’, ja que aquest és el model que els proporciona la llibertat i flexibilitat de triar quan i on treballar, que és el que els mateixos ‘riders’ confirmen que volen”.

El macrojudici d’aquest divendres s’hauria d’haver celebrat inicialment el passat 17 de desembre del 2018, tot i que a causa de l’absència de material documental aportat per una de les parts denunciants, va ser posposat fins aquest divendres. A banda de l’advocacia de l’Estat, el sindicat UGT, el bufet d’advocats Col·lectiu Ronda i l’associació Asoriders són parts personades en la causa.