Cercle d'Economia

Iglesias defensa una prestació mínima de 600 euros, reduir impostos i la setmana laboral

El líder de Podem defensa un acord amb el PSOE basat en el programa: "Els ministeris són el menys important"

81f4d9b7-93da-4d2f-9c21-c44d9e823669-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El secretari general d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ha proposat aquest divendres derogar la reforma laboral del 2012 "per crear un marc laboral de contractes indefinits" i "una prestació mínima garantida de 600 euros al mes", a més d’una "setmana laboral de 34 hores sense reducció salarial". Iglesias ha fet aquestes propostes davant empresaris catalans i ha defensat la formació d’un govern de coalició entre el PSOE i el seu partit: "Seria bo per a Espanya, per a les empreses i per a Catalunya".

El polític morat ha desgranat davant els empresaris a Catalunya totes les propostes de Podem en el terreny econòmic i fiscal, entre les quals hi ha mesures mediambientals i la reducció de l’impost de societats del 25% al 23% per a pimes que facturin menys d’un milió.

El líder d’Unides Podem també a trasllat la seva proposta de "més impostos", entre els quals ha destacat pujades de l’IRPF per als que guanyin més de 100.000 euros, impost de patrimoni i un impost a la banca. Ho ha dit en la XXXV Reunió del Cercle d’Economia, que es fa a Sitges patrocinada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Caixabank i KPMG, i ha retret al PSOE acostar-se a Cs en els últims dies: "No es pot dir una cosa en campanya i fer-ne una altra després".

Aliances amb el PSOE

Ha admès que totes les forces han de dialogar, però ha opinat que un eventual pacte entre el PSOE i Cs suposaria una traïció a l’electorat socialista: "No és una bona notícia perdre la coherència a l’hora d’establir aliances. Incomplir en excés el sisè manament pot ser una falta de respecte per als electors".

També ha insistit que el fonamental per arribar a un acord amb el PSOE és pactar un programa i com desenvolupar-lo, i ha assegurat que no serà un problema abordar quins ministeris assumeix cadascun: "¿La qüestió dels ministeris? Això és el menys important".

"No es tracta de demanar butaques, sinó de comprometre’s amb la necessitat de reformes, i això és el que nosaltres volem: empènyer aquestes reformes des del Govern", ha acabat Iglesias, que ha definit com a modest el seu pes en el Congrés –42 escon–, però, alhora, important per impulsar canvis.

Aval del CIS 

A més, Iglesias ha considerat que la seva proposta té un ampli aval ciutadà, perquè amb el sondeig del CIS d’aquest dijous no hi ha cap dubte i "la majoria de ciutadans a Espanya prefereixen un govern de coalició progressista" entre el PSOE i Podem.

Així, ha conclòs que el fonamental no són les carteres ministerials, sinó "negociar els equips, com s’implementen i qui els implementen", i ha citat dos exemples de coalicions que, segons el seu parer, han funcionat: els executius autonòmics de la Comunitat Valenciana i de les Balears.

Notícies relacionades

Ha insistit davant els empresaris que aquest govern de coalició també seria bo per al sector econòmic: "El gran repte que la nostra economia ha d’emprendre és profund i de llarg recorregut, i això exigeix un govern de coalició estable i coherent, sostingut en una base parlamentària sòlida”.