Desigualtat

La diferència de renda entre la ciutat més rica i la més pobra creix el 8,8%

Els municipis madrilenys de Pozuelo, Boadilla del Monte i Las Rozas repeteixen com les localitats amb més renda per càpita

Sant Cugat és la quarta ciutat amb més renda mitjana i la que menys atur té de tot el país

pozuelo

pozuelo

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Gairebé 600 quilòmetres i més de 17.000 euros a la butxaca del ciutadà mitjà separen la ciutat més rica d’Espanya amb la més pobra. Pozuelo de Alarcón, a la Comunitat de Madrid, i Níjar, a Almeria, van repetir com la cara i la creu dels municipis espanyols amb major o menor renda per càpita, segons les dades dels Indicadors Urbans publicats aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Corresponents a l’any 2016, les diferències de renda respecte a l’any anterior van augmentar entre una i l’altra el 8,8%.

La riquesa a Espanya es continua concentrant al voltant de la capital i el ‘top 3’ de les ciutats amb més renda neta per càpita van ser el 2016, igual com el 2015, Pozuelo de Alarcón, Boadilla del Monte (19.702 euros) i Las Rozas (19.340 euros). La ciutat catalana on els veïns tenen, de mitjana, les butxaques més carregades és Sant Cugat del Vallès, que ocupa la quarta plaça, amb 19.151 euros per cap. D’altra banda, les dues grans metròpolis del país, Madrid i Barcelona, concentren els 10 barris amb més renda per habitant d’Espanya.

En l’altra cara de la moneda també repeteixen els mateixos actors, que es concentren al sud del país. Níjar, Los Palacios y Villafranca (a Sevilla i amb 6.550 euros de renda nete per càpita) i Alhaurín el Grande (a Màlaga i amb 6.629 euros de mitjana) completen el podi per sota.

Les dades de l’INE revelen que, tot i que la desigualtat entre els més rics d’entre els més rics ha augmentat respecte als més pobres d’entre els més pobres, no ha sigut així en termes generals. La renda neta per càpita mitjana a Espanya el 2016 va ser d’11.074 euros, mentre que la mitjana entre el terç més ric va ser de 12.993 euros i la del terç més pobre de 9.339 euros. És a dir, l’extrem més ric era el 2016 el 39,1% més ric que l’extrem més pobre. Aquesta diferència es va escurçar respecte al 2015 en 1,4 punts, quan era del 40,5%.

Sant Cugat, on hi ha menys atur

La quarta ciutat espanyola, i la primera catalana, amb més renda per càpita és també on menys aturats hi ha. Segons dades del 2018, les últimes desglossades per municipis, Sant Cugat va tancar l’any passat amb una taxa d’atur del 6,2%. Una diferència de 26,6 punts respecte a la ciutat de Linares, la més 'aturada', amb una taxa del 32,8%.

Notícies relacionades

Les dades de l’INE revelen una correlació clara entre una baixa taxa d’atur i una gran renda per càpita. Vuit de les 10 ciutats amb més renda són al seu torn les que menors taxes d’atur van registrar. En el sentit contrari, la correlació existeix, tot i que és menys intensa, perquè quatre dels 10 municipis amb menor riquesa per persona són al seu torn els que més xifres d’atur registren.

Una tendència molt similar en relació amb el vincle que uneix riquesa amb esperança de vida al néixer. Sis de les 10 ciutats amb més renda són al seu torn les que més longevitat prevista van registrar. Al contrari, tres dels 10 municipis més pobres són al seu torn les poblacions a les quals es preveu menys anys de vida.  La diferència entre l’esperança de vida de la ciutat més longeva (Pozuelo de Alarcón) i la menys (La Línia de la Concepción) va ser de 6,3 anys el 2016.