Anar al contingut

Subministrament bàsic

Espanya va registrar el 2018 la segona pujada de llum més alta de tota la UE

Les llars espanyoles segueixen en el top cinc de països amb els preus de llum i gas més elevats del bloc comunitari

Entre els mesos de maig i de setembre de l'any passat el preu de la llum va assolir rècords que van forçar mesures per part del Govern

Sara Ledo

Espanya va registrar el 2018 la segona pujada de llum més alta de tota la UE

La llum i el gas a Espanya són cars i cada vegada més. Paraula d’Eurostat. El termòmetre estadístic de la Unió Europea situa Espanya com el cinquè país amb la llum residencial més cara, per darrere de Dinamarca, Alemanya, Bèlgica i Irlanda, mentre que en el cas del gas Espanya ocupa la quarta posició, després de Suècia, Dinamarca i Itàlia. Segons un estudi publicat aquest dimarts per la Comissió Europea, després que el 2017 el preu de l’electricitat a les llars europees descendís per primera vegada des de feia nou anys, el 2018 va tornar a pujar de mitjana un 3,5%, fins a situar-se en els 21,1 euros per 00 kWh.

El preu mitjana d’electricitat a les llars de la Unió Europea va ser només 0,1 euros per 100 kWh més alt que en la segona meitat de 2015, el pic anterior en els últims deu anys. En el cas dels preus del gas a la llar, aquests van augmentar de mitjana un 5,7% entre el segon semestre del 2017 i el 2018 fins a situar-se en 7,7 euros per 100 kWh (0,5 euros per 100 kWh més baix que en la segona meitat de 2014, el pic dels preus del gas en els últims deu anys).

L’increment més gran en els preus de l’electricitat es va produir a Xipre i Espanya, amb una pujada del 13,8% i del 10,6%, respectivament, respecte al mateix període del 2017. En el cas espanyol, la segona meitat de l’any 2018 es va caracteritzar per un augment dels preus de la llum que va començar el mes de maig i es va temperar a partir de l’octubre, després que el Govern dugués a terme algunes mesures per frenar l’augment de preus, a causa de l’alça dels drets d’emissió de CO2 que afecten directament el preu del gas i del carbó en el mercat a l’engròs de l’electricitat, més conegut com a 'pool'.

Les llars espanyoles van pagar una mitjana de 24,8 euros per cada 100 kWh de llum. Si es comparen els preus a paritat del poder adquisitiu resulta que Espanya (27,4) ascendeix fins a la tercera posició de països amb la llum més cara, després de Portugal (28,3) i Alemanya (28). Sobre els impostos, la mitjana comunitària se situa en el 37% i a Espanya l’impost és del 21%, segons Eurostat.

Els increments més grans en el preu del gas es van produir a Irlanda (17,3%), Bulgària (16,5%), Suècia (16,4%) i Romania (16,3%). A Espanya el preu va augmentar en la segona meitat del 2018 un 1,2% respecte a l’any anterior, una de les pujades més baixes. No obstant, el preu del gas per a les llars es va situar en 8,8 euros, mentre que la mitjana de la UE va estar en 6,7 euros. Si es comparen els preus a paritat del poder adquisitiu, les llars espanyoles van ser les segones (9,7) que més van pagar pel subministrament gasista de tota la Unió Europea després de Suècia (10,1).