Supermercats

El rus Mikhail Fridman aconsegueix el 58,36% del capital de Dia després de l'opa

Letterone compta amb un "principi d'acord" de 16 dels 17 creditors, però adverteix que necessita el recolzament dels 17 per ampliar capital

El temps se li acaba a la cadena de supermercats: el pròxim dilluns 20 de maig és la data límit per entrar en preconcurs de creditors

zentauroepp45686549 mas dia  supermercados181101180733

zentauroepp45686549 mas dia supermercados181101180733 / Juan Medina

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El magnat rus Mikhail Fridman ha comunicat aquest divendres que ha aconseguit el 58,36% de la cadena de supermercats Dia sobre la qual va llançar una opa a un preu de 0,67 euros per acció. Letterone, que ja era el principal accionista de la societat amb el 29% del capital, ha aconseguit el 29,36% del capital del qual no era propietari. No obstant, el fons continua sense arribar a cap acord amb els bancs: Fridman té un principi d’acord amb 16 de 17 entitats, però recorda que l’ampliació de capital –necessària per a la supervivència de la cadena– està subjecta a l’acord amb totes.

El magnat rus aconsegueix –a falta que la CNMV confirmi els resultats– convertir-se enl’accionista majoritari de la tercera cadena de supermercats d’Espanya, a l’aconseguir depassar àmpliament el 50% del capital. Segons apunta en el fet rellevant el fons Letterone, el resultat comunicat avui fa referència al tancament del 16 de maig, mentre l’opa va finalitzar el 13 de maig. Així, només s’hauran de computar com a acceptacions vàlides aquelles declaracions d’acceptació preses dins del termini i que, per tant, en cas de tramitar declaracions preses fora del termini "ho faran incomplint la normativa aplicable sota la seva responsabilitat".

Sigui com sigui, Fridman ha fet un pas més en la seva estratègia per reflotar Dia. Després d’aconseguir dur a terme de forma exitosa l’opa, el magnat rus té ara dos passos més en l’horitzó més pròxim: el refinançament del deute i una ampliació de capital de 500 milions d’euros. I l’una està condicionada a l’altra, és a dir, l’ampliació de capital "només es pot dur a terme després d’arribar a un acord amb tots els prestadors sindicats de la societat".

Notícies relacionades

No obstant, al camí de Fridman compta amb un escull: el Banco Santander. Segons anuncia Fridman en el fet rellevant, Letterone té un principi d’acord amb 16 dels 17 prestadors sindicats de la societat, que representen el 77,5% del finançament sindicat. El supermercat té un préstec impagat de 912 milions d’euros amb una pròrroga que finalitza d’aquí pocs dies (30 de maig).

Uns dies abans que finalitzi el termini del préstec, Fridman ha d’evitar l’entrada de la cadena de supermercats en preconcurs de creditors. I el compte enrere ja ha començat. La data límit és el pròxim dilluns 20 de maig, no obstant, Fridman necessita l’acord dels bancs per aconseguir el refinançament i l’ampliació de capital abans d’aquesta data.

Temes:

Supermercats