FILIAL DE VOLKSWAGEN

Porsche, multada amb 535 milions per l'escàndol del dièsel

La fiscalia de Stuttgart augmenta la sanció que la companyia haurà d'abonar d'aquí sis setmanes

undefined48053913 files  in this file photo taken on january 26  2018 the logo190507154505

undefined48053913 files in this file photo taken on january 26 2018 the logo190507154505 / THOMAS KIENZLE

2
Es llegeix en minuts

La fiscalia de Stuttgart (sud-oest d’Alemanya) ha imposat una multa de 535 milions d’euros al fabricant d’automòbils Porsche en el marc de les investigacions sobre l’escàndol de les manipulacions amb les dades d’emissions de motors dièsel, segons ha fet públic aquest dimarts.

Segons la fiscalia, l’empresa no va complir les seves obligacions de vetllar per l’execució de les disposicions legals sobre emissions de gasos contaminants. Això va portar que els models de Porsche amb motors dièsel V6 i V8 –un total de prop de 99.000 vehicles– no complissin les exigències que contempla la llei. Els cotxes afectats tenien un mecanisme que permetia que, en tallers, quan es feien les proves de control per part de les autoritats, les emissions de NOX fossin menors que les que realment es produïen a la carretera.

L’incompliment de la llei anticontaminació es va castigar amb una multa de quatre milions d’euros. Els altres 531 milions de multa s’imposen pels avantatges econòmics que va tenir Porsche amb la manipulacióLa fiscalia va fixar la quantitat considerant els beneficis obtinguts pels vehicles venuts i descomptant els costos que ha tingut Porsche per readaptar posteriorment aquests cotxes.

Processos pendents

Porsche, filial de Volkswagen (VW), ha acceptat la multa i no interposarà cap recurs, i haurà de pagar la quantitat fixada en el curs de les pròximes sis setmanes. No obstant, amb això el cas no està tancat per al fabricant, ja que encara hi ha processos pendents contra treballadors de l’empresa en el marc de l’escàndol.

Porsche no va fabricar els motors afectats, sinó que els va rebre del fabricant Audi, al qual la fiscalia de Munic ja li va imposar una multa de 800 milions d’euros a la tardor del 2018. També VW ha hagut de pagar a Alemanya una multa de 1.000 milions d’euros per manipulació de les dades d’emissions dels seus motors dièsel.

Notícies relacionades

La fiscalia de Stuttgart també té un sumari obert contra Daimler, també relacionat amb el dièsel i que pot desembocar en una altra multa milionària. A diferència de VW, que ha acceptat haver incorregut en conductes il·legals almenys als EUA, Daimler afirma que no ha violat cap llei.

Balanç econòmic del 2018

Malgrat la quantia de la multa, Porsche manté la seva activitat amb normalitat i serà capaç de digerir la multa sense grans contratemps. Porsche va anunciar recentment que repartirà uns 242 milions d’euros entre els seus empleats d’Alemanya pels resultats del 2018.  Porsche va aconseguir un benefici operatiu rècord de 4.300 milions d’euros el 2018, la qual cosa va suposar un augment del 4% en comparació amb el registrat l’any anterior. La facturació de la marca alemanya va créixer el 10% respecte a l’exercici precedent, fins als 25.800 milions d’euros, amb un marge sobre les vendes del 16,6%. Porsche va matricular 256.255 automòbils el 2018, la qual cosa es va traduir en un creixement del 4% en comparació amb l’any anterior, i la seva plantilla a tot el món va créixer el 9% fins als 32.325 treballadors. Aquest dimarts va anunciar el llançament del seu nou 911 Speedster de 510 cavalls de potència i preu a Espanya a partir de 308.743 euros.