Ocupació

Nissan veu opcions en la mediació i posposa l'ERO

La firma automobilística i els sindicats prioritzen les negociacions amb l'ajuda de la Generalitat i aparten de moment les dates límit

zentauroepp47947623 nissan en treball190429113713

zentauroepp47947623 nissan en treball190429113713 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

No hi ha acord encara entre Nissan i el comitè d’empresa de la Zona Franca, però les perspectives són millors des que ha entrat a intervenir el Departament de Treball de la Generalitat. Empresa i sindicats van finalitzar ja entrada la nit de dilluns passat una primera jornada de negociacions a la seu de Sepúlveda, 148 de Barcelona. Les posicions amb prou feines es van moure, però el primer resultat per acostar-les va ser la postergació per part de la companyia del registre de l’expedient de regulació d’ocupació (ERO), que havia anunciat per a aquest dimarts 30 d’abril.

Les reunions a Treball s’han reprès aquest dimarts, sense la pressió de la data límit de 30 dies per aconseguir un acord que hagués iniciat la formalització de l’ERO. Nissan no es marca un nou 'deadline', segons traslladen fonts de l’empresa, i ha tornat a guardar al calaix l’opció de forçar les 600 prejubilacions que planeja per a la planta de Zona Franca. "Per la nostra part hi ha voluntat i bona predisposició per arribar a un acord. Veurem per l’altra part", afirmen des de la companyia.

Les negociacions fins ara han avançat amb comptegotes. Primer l’empresa es va marcar l’inici de la Setmana Santa com a data límit per tancar el conflicte. I com que les condicions que va traslladar al comitè d’empresa no arribaven a les seves línies vermelles, les negociacions es van encallar i Nissan va mirar d’accelerar-les anunciant que el dia 30 d’abril registraria un ERO de 600 persones si no hi havia pacte. 

Notícies relacionades

En el 'mentrestant’ els directius de la companyia van anar pujant la seva oferta, arrencant d’una garantia salarial per als treballadors que s’acollissin a la prejubilació del 80% fins al retir. Del 80% va passar al 82,5% i l’última oferta va ser del 85%. Condicions que els sindicats han anat rebutjant i s’han mantingut en el 90%, la xifra amb què es van tancar 150 sortides pactades el març passat.

Paral·lelament a la negociació de les sortides, els sindicats han posat a sobre de la taula la redacció d’un nou conveni col·lectiu. Seguint el mateix guió que amb les prejubilacions, l’empresa ha anat pujant la seva primera oferta, sense arribar a satisfer les pretensions sindicals. Actualment, l’última proposta contempla augments del 0,5% consolidat per als exercicis 2020 i 2021, més increments del 0,5% no consolidats per als mateixos exercicis. Les centrals es reafirmen en un mínim de l’IPC.