Després de les eleccions generals

El president de la CEOE advoca ara per un "Govern monocolor"

Garamendi es mostra a favor que el PP i Ciutadans s'abstinguin per facilitar el Govern de Pedro Sánchez

Rivera i Monago censuren la intromissió de la patronal en les decisions dels seus partits polítics

rosas47066118 presidente ceoe antonio garamendi jose luis roca190222182209

rosas47066118 presidente ceoe antonio garamendi jose luis roca190222182209 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha afirmat aquest dimarts que, tot i que hi ha l’"alternativa matemàtica" que el PSOE sumés amb Ciutadans per formar Govern, "possiblement seria més adequat" per a Espanya un Govern monocolor del PSOE, afavorit per l’abstenció del PP i Cs al Congrés dels Diputats.

Un dia després d’haver suggerit la conveniència d’un acord amb Ciutadans, el president de la CEOE ha matisat a RNE que un Govern monocolor donaria "estabilitat" al país i ha afegit que, al final, el que necessiten l’economia i les empreses és estabilitat.

Reacció de Cs i el PP 

Precisament el suggeriment del dia anterior d’un possible pacte entre el PSOE i Ciutadans ha sigut contestat aquest dimarts pel líder de la fomació taronja, Albert Rivera. Els que van votar diumenge "han sigut els espanyols, no la CEOE ni els bancs", ha dit Rivera en una entrevista a Tele 5 referint-se a les veus que des de la patronal o el Banco Santander s’han mostrat favorables a aquest pacte.

Rivera ha insistit que els espanyols han col·locat Ciutadans a l’oposició i que el seu propòsit és liderar una oposició "d’Estat", però molt vigilant, tot i que sumin amb els socialistes una majoria folgada de 180 escons.

Tampoc ha sigut ben rebuda en el PP la proposta de Garamendi d’afavorir la investidura de Sánchez mitjançant l’abstenció dels populars. “La patronal té el seu àmbit d’actuació, que és molt respectable i el Partit Popular no li diu a la CEOE el que ha d’acordar", ha dit el president del PP a Extremadura, José Antonio Monago, quan ha arribat al Comitè Executiu Nacional del PP que presideix Casado. "És realment tendre que la CEOE ja fins i tot ens demani el sentit del vot", ha exclamat, per afegir que els partits tenen la llibertat de dir a qui volen investir o a qui no.

En solitari

A RNE, Garamendi ha parlat aquest dimarts de la conveniència d’un Govern del PSOE en solitari. "Fins ara [el PSOE] liderava el Govern amb 84 diputats. ¿Per què no fer-ho amb 123?", ha apuntat el líder de la patronal en declaracions recollides per Europa Press.

El dirigent de la CEOE, que ha felicitat el PSOE per la seva victòria en les eleccions generals de diumenge, ha assenyalat que "en la normal alternança que hi ha d’haver en un país democràtic com Espanya, toca un Govern liderat pel PSOE".

Per a Garamendi, en un context de desacceleració econòmica mundial com l’actual, és el moment que Espanya "faci els deures ben fets" perquè tot vagi bé i que recorri al diàleg per afrontar aquesta situació.

Abstenció del PP i Ciutadans

Preguntat per si el PP i Ciutadans s’haurien d’abstenir per facilitar que Pedro Sánchez pogués governar, Garamendi s’ha preguntat ¿per què no?, i ha recordat que hi ha precedents, ja que el 2016 el PSOE es va abstenir i va permetre que Mariano Rajoy fos investit president del Govern.

Notícies relacionades

En tot cas, ha assenyalat que encara és aviat per saber què passarà perquè Espanya encara té per davant unes eleccions autonòmiques, municipals i europees i els partits polítics "no han fet més que començar". "Queda un altre mes de campanya electoral i espero que aquest país l’aguanti amb estoïcisme i serenitat", ha dit fent broma.

Sobre les eleccions europees, Garamendi ha lamentat que no se li doni la importància que realment tenen, ja que Europa té un projecte per consolidar i totes les normes i reptes de futur venen a través d’ella.