A l'espera de l'opa

Dia anuncia pèrdues de 150 milions d'euros i augmenta la situació de fallida tècnica

La cadena de supermercats ha acordat amb els bancs una pròrroga del crèdit sindicat fins al 31 de maig

zentauroepp45700541 dia supermercados  market181101175410

zentauroepp45700541 dia supermercados market181101175410 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’opa de DIA es cargola. A falta de cinc dies perquè es resolgui, en favor o en contra del magnat rus Mikhaïl Fridman, la companyia gasta les seves últimes bales per cridar als quatre vents que la situació és greu i necessita l’opa per seguir dreta. L’últim moviment és la publicació aquest divendres d’un acord amb els bancs creditors per prorrogar el crèdit sindicat de 912 milions d’euros fins al 31 de maig i un avançament sobre els mals resultats de la companyia en el primer trimestre: unes pèrdues d’entre 140 i 150 milions d’euros.

Una xifra que serà presentada oficialment el 14 de maig (amb dades auditades) però que difereix molt del resultat, també negatiu, d’un any abans (16,3 milions d’euros). La companyia també avança que tindrà unes vendes netes d’entre 1.615 i 1.715 milions d’euros en el primer trimestre, xifra inferior als 1.792,9 milions que va collir fa un any i un resultat net operatiu (Ebit) que se situa a la forquillad’entre 115 i 125 milions d’euros, davant dels 6,1 milions del mateix període del 2018.

La cadena de supermercats indica novament –tal com va avançar el Consell d’Administració a l’informe de valoració de l’opa– que en el primer trimestre s’espera una caiguda de vendes comparables del 4,3%, una caiguda que ha sigut progressiva amb una tendència negativa si s’observen les dades mensuals: al gener les vendes queien a l’1,6%, el febrer al 3,2% i el març, al 7,9%. I insisteix que el motiu ha sigut l’impacte que ha tingut la incertesa sobre la situació financera que travessa.

La cadena explica que la situació de fallida tècnica –avançada en els resultats de tancament del 2018– juntament amb altres factors com "els venciments del deute a curt termini i el risc de refinançament, la incertesa sobre el resultat de la llavors per celebrar Junta General d’Accionistes que va tenir lloc el 20 de març, els comentaris de les agències de qualificació i l’impacte mediàtic en general, van fer que el mercat tingués una percepció negativa de la companyia". Una percepció "amplificada per les dràstiques decisions de reduir riscos adoptades per les companyies asseguradores comercials" que va comportar un enduriment de les condicions dels proveïdors, cosa que va tenir un impacte negatiu a la cadena de subministrament i, per tant, un augment dels nivells de ruptura d’estocs que en última instància s’ha traduït en menors vendes.

No obstant, Dia augura que, tot i que la mala situació "encara persisteix a l’abril", sil’opa resulta exitosa, i Letterone aconsegueix un acord amb els bancs i realitza l’ampliació de capital de 500 milions d’euros, tot podria ser qüestió d’un malson i es podria mitigar tota aquesta incertesa, revertir la situació i avançar en la transformació de la companyia.

Notícies relacionades

Dia també avança que el deute financer net se situa a tancament del mes de març en 1.702 milions d’euros, fet que suposa un increment de 250,4 milions d’euros en el primer trimestre respecte a la xifra de finals del 2018. I, com a conseqüència d’això, la situació de fallida tècnica augmenta. Així, el patrimoni net negatiu de la matriu se situa en un rang estimat d’entre 170 i 180 milions d’euros a tancament de març (davant els –99 milions a tancament de 2018–).

D’altra banda, la cadena de supermercats anuncia que ha aconseguit prorrogar el crèdit sindicat de 912 milions d’euros que té amb els bancs fins al 31 de maig del 2019 per aleshores "acordar i promoure una ampliació de capital social o qualsevol altre instrument".

Temes:

Supermercats