Empreses

El CEO de DIA dona un cop de mà a Fridman: si no hi ha opa hi haurà liquidació

Borja de la Cierva ha enviat una carta als accionistes advertint-los sobre el risc de no vendre DIA al magnat rus

nuevo-dia-market-exterior-mini-800x600

nuevo-dia-market-exterior-mini-800x600

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’opa del magnat rus Mikhaïl Fridman sobre DIA es retorç cada dia una mica més. Aquest dimarts acabaria el termini per a l’acceptació de l’opa, però Fridman va decidir estendre la data fins al 30 d’abril i deixar als accionistes una mica més de temps perquè consideressin la que sembla l’única opció que té la cadena de supermercats per sobreviure: vendre. La setmana passada ho advertia el fons Letterone en el comunicat en què anunciava l’ampliació del termini, i aquest dimarts és l’encara conseller delegat de DIA el que dona un cop de mà a Fridman en una missiva dirigida a tots els accionistes: si no ha opa hi haurà liquidació.

Borja de la Cierva recorda als accionistes que en l’última junta celebrada a finals de març, van ser ells –només hi va acudir el 54,3% del capital i només Letterone suma el 29%– els que van elegir l’ampliació de capital plantejada per Fridman –500 milions– en detriment de la que proposava el consell –600 milions–. Una decisió subjecta a l’èxit d’aquesta opa, la presa de control del consell d’administració per Letterone i a un nou acord de finançament del deute bancari. I que ara s’ha de donar perquè l’empresa es mantingui dempeus.

"He de recordar-li que, si l’opa no té resultat positiu, l’augment de capital aprovat pels accionistes i assegurat per Letterone no podrà executar-se i, en tal cas, existeix un risc elevat que DIA no disposi del temps necessari per instrumentar solucions alternatives que li permetin restaurar degudament els seus fons propis i disposar de la liquiditat necessària per al curs ordinari dels seus negocis", diu Borja de la Cierva.

En cas contrari, insisteix el conseller delegat, DIA es veuria abocada "a un procés de reestructuració del seu deute (incloent-hi canvis de deute per capital) i fins i tot a un procés concursal o de dissolució i liquidació de la societat". "Situacions, totes, que podrien comportar la pèrdua substancial o fins i tot total de la seva inversió en la companyia", afegeix.

Notícies relacionades

L’actual gestor de DIA recorda als accionistes que el Consell d’Administració ja va transmetre fa unes setmanes un dictamen favorable a l’opa després de contactar amb diversos assessors financers. El veredicte era clar: vendre és "l’única alternativa" possible per als accionistes. Llavors, el Consell d’Administració avançava un a un els riscos que suposaria per a la companyia que no prosperés l’opa. DIA està en situació de fallida tècnica i ha de revertir el seu patrimoni net negatiu de 166 milions abans del 20 de maig si no vol entrar en preconcurs de creditors, necessita una ampliació de capital –l’única opció actual és l’aprovada pels accionistes que depèn de l’èxit d’aquesta opa–, els bons del 2014 vencen al juliol i, a més, el negoci porta un camí negatiu que ha de revertir (caiguda de vendes del 4,3%).

El 16 d’abril, la filial de distribució del fons Letterone –L1 Retail– va decidir ampliar el termini d’acceptació de l’opa davant la baixa participació que estava tenint l’oferta: només un 3,3% del capital social. Fridman necessita almenys el 35,5% perquè l’opa tingui èxit. Ara el rellotge ja ha començat el compte enrere i queda exactament una setmana perquè Fridman aconsegueixi el recolzament dels accionistes. Els directius aposten per la venda, però els accionistes són els que tenen la clau de l’operació, i no tots semblen gaire disposats a rendir-se i "malvendre" a 0,67 euros l’acció.