emissions

Els EUA demanden Volkswagen i el seu antic director pel frau dels seus vehicles dièsel

Les autoritats acusen Martin Winterkorn i la companyia alemanya d'estafar milers de milions de dòlars als seus accionistes a l'amagar l'escàndol del 'dieselgate'

FILE  In this May 13, 2014 file picture then Volkswagen CEO , Martin Winterkorn, stands next to a VW car  at the annual shareholder meeting in Hannover, Germany.   German prosecutors said Monday June 20, 2016  they have opened an investigation of former Volkswagen CEO Martin Winterkorn on allegations of market manipulation in connection with the company’s scandal over cars rigged to cheat on U.S. diesel emissions tests.  ( Julian Stratenschulte/dpa via AP,file)

FILE In this May 13, 2014 file picture then Volkswagen CEO , Martin Winterkorn, stands next to a VW car at the annual shareholder meeting in Hannover, Germany. German prosecutors said Monday June 20, 2016 they have opened an investigation of former Volkswagen CEO Martin Winterkorn on allegations of market manipulation in connection with the company’s scandal over cars rigged to cheat on U.S. diesel emissions tests. ( Julian Stratenschulte/dpa via AP,file) / Julian Stratenschulte (AP)

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S’estreny el cèrcol a la cúpula de Volkswagen. La Comissió del Mercat de Valors dels Estats Units (SEC) ha acusat la poderosa empresa automobilística alemanya i el seu ex director general, Martin Winterkorn, d’haver comès frau a l’amagar als seus accionistes el seu coneixement del‘dieselgate’,tal com es coneix l’escàndol amb què van manipular els vehicles dièsel del grup per violar les lleis mediambientals i esquivar els controls de contaminació.

Notícies relacionades

Tot i que el SEC va presentar l’acusació contra VW la nit de dijous passat als tribunals de Califòrnia, la denúncia no s’ha donat a conèixer fins aquest dilluns. En el seu escrit, tal com apunta EFE, el regulador borsari va assegurar que el fabricant "va fer declaracions falses i enganyoses als inversors i subscriptors sobre la qualitat dels vehicles, el seu compliment mediambiental i la situació financera de VW".

Segons s’ha destapat, Winterkorn i la cúpula de l’influent firma automotriu eren coneixedors del frau que havia permès que més de 500.000 vehicles circulessin pel país i que superessin els límits d’emissions establerts per la llei. Tot i així, VW va emetre més de 13.000 milions de dòlars en bons i valors recolzats per actius en els mercat nord-americans. "A l’amagar l’engany de les emissions, VW va obtenir centenars de milions de beneficis a l’emetre els valors a tipus més atractius per a la companyia", afegeix el comunicat de la SEC. Com els motors dièsel, els accionistes de la companyia van ser deliberadament manipulats per no perjudicar el seu negoci.