delicte continuat d'apropiació indeguda

Díaz Ferrán condemnat a deu mesos, però no tornarà a la presó

La pena de cinc anys que va sol·licitar la Fiscalia s'ha reduït a l'aplicar l'atenuant de dilacions en el procediment

L’expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán surt de declarar, el març del 2012, de l’Audiència Nacional pel ’cas Marsans’.

L’expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán surt de declarar, el març del 2012, de l’Audiència Nacional pel ’cas Marsans’. / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Secció 23 de l’Audiència Provincial de Madrid ha condemnat a deu mesos de presó i al pagament d’una multa d’uns 540 euros l’expresident de la CEOE i del Grup Marsans Gerardo Díaz Ferrán per un delicte continuat d’apropiació indeguda en la seva gestió de Viajes Marsans, Viajes Crisol i Rural Tours, amb una sentència en què s’ha aplicat un atenuant per dilacions indegudes que evitarà el seu reingrés a la presó.

En concret, se’l considera culpable d’haver gestionat aquestes tres societats, de les quals era administrador, amb l’ànim d’obtenir un benefici il·lícit en operacions mercantils, segons la sentència difosa aquest dilluns i contra la qual hi ha la possbilitat d’un recurs davant del Tribunal Suprem.

L’Audiència Provincial considera provat que Díaz Ferrán tenia un acord amb Eurolíneas Marítimas pel qual rebia passatges que posava a la venda en els seus mercantils per després, i prèvia retenció d’una comissió per bitllet, liquidar les quantitats venudes mitjançant l’emissió de pagarés.

No obstant, en quatre operacions entre el 2007 i el 2010 no es van fer aquests pagaments, que van ascendir els 200.000 euros, dels quals, d’acord amb la sentència, s’hauria apropiat de forma il·lícita.

El procés es va iniciar el 2010

Notícies relacionades

La Fiscalia li demanava per això cinc anys de presó, si bé el passat 3 d’abril va assolir amb l’acusat un acord de conformitat que rebaixava a 10 mesos de presó la petició i una multa de sis euros diaris durant tres mesos, a l’aplicarl’atenuant de dilacions indegudes en el procediment.

Sobre aquest tema, la sentència recull que si bé la querella inicial es va presentar l’any 2010, la instrucció ha portat set anys perquè fins al gener del 2015 no es va practicar "cap diligència" i fins al 2016 no es van prendre les testifical, cosa que, tal com està recollit a la sentència, implica que "la causa s’ha dilatat extraordinàriament al jutjat d’instrucció número 5 per causes alienes a la voluntat de l’acusat".

Temes:

Corrupció