'BUGADERIA TROIKA'

La Fiscalia Anticorrupció espanyola denuncia una de les trames criminals més grans de Rússia

El ministeri públic investiga el blanqueig de diners de l'organització criminal Kliuev a la Costa Brava

zentauroepp47140719 s agaro sagaro vell urbanizacion cases de luxe   carrer dels190301175454

zentauroepp47140719 s agaro sagaro vell urbanizacion cases de luxe carrer dels190301175454 / JOAN CASTRO ICONNA

3
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero / Max Jiménez Botías

La Fiscalia Anticorrupció ha presentat davant l’Audiència Nacional una denúncia contra l’organització Kliuev o KOGC, una de les estructures criminals més grans de Rússia, implicada en diferents crims i fraus, i que el ministeri públic vincula amb operacions de blanqueig a la Costa Brava. Segons Anticorrupció, aquesta xarxa va rentar a Espanya uns 36 milions d’euros procedents d’un frau comès a Rússia el 2007 que li va permetre apropiar-se de 230 milions de dòlars (203 milions d’euros). Part d’aquests diners robats va servir, segons la Fiscalia, per a la compra d’uns terrenys de luxe a S’Agaró per part d’Anna Kurepina, una octogenària vinculada a un alt càrrec del Kremlin, una fosca operació destapada per EL PERIÓDICO. La denúncia ha recaigut en el Jutjat d’Instrucció Número 2 de l’Audiència.

Anticorrupció ha presentat una denúncia aquest dimarts, a la qual ha tingut accés aquest diari, que té el seu origen en dos escrits del milionari nord-americà William Browder, responsable del fons d’inversions Hermitage, que va assegurar que l’organització Kliuev, amb la complicitat d’alts funcionaris del Govern de Moscou, va robar 203 milions de dòlars que la Hisenda Pública russa li havia de tornar per impostos pagats anys abans. 

Descobriment del robatori milionari

Aquest robatori milionari va ser descobert per Serguei Magintski, un advocat rus contractat per Browder. "Magintski va descobrir com alguns funcionaris de l’Administració russa s’havien apropiat de 230 milions de dòlars", explica la Fiscalia. Després d’aquesta revelació, Magintski va ser detingut per les autoritats russes i empresonat. A la presó, va patir tortures i pallisses. Va aparèixer mort a la seva cel·la. Per això aquest robatori és conegut com el 'cas Magintski'.

Segons l’escrit de denúncia, l’organització de Klyuev "està composta per criminals convictes, banquers, advocats i funcionaris de l’Administració russa". "[Aquesta organització] ha sigut responsable d’una sèrie de delictes econòmics d’alt nivell, incloent-hi l’esmentat robatori de 230 milions del tresor rus el 2007", assenyala el text.  Aquesta organització disfruta, segons consta en nombrosos mitjans, del recolzament i la complicitat d’alts responsables del Kremlin. 

La màfia Kliuev pren el seu nom del seu líder, Dmitri Kliuev. Actualment, aquest individu es presenta com un home de negocis. Anys enrere va ser detingut acusat de frau. L’Administració dels EUA el considera responsable del robatori dels 203 milions de dòlars i li ha imposat sancions.

Aparegut a Espanya

La Fiscalia assenyala que 35 d’aquests 203 milions d’euros van aflorar de diferent manera a Espanya, després de transitar per complexes estructures de blanqueig. Els diners van arribar des de comptes d’Estònia, Lituània, Ucraïna i Moldàvia a societats pantalla i ciutadans d’origen rus, sota el pretext de préstecs i inversions en béns i immobles, segons recull Anticorrupció. En aquests moviments hi va tenir un paper principalUkio Bankas, el banc lituà situat al centre de la trama de blanqueig denominada com a‘Bugaderia Troika’i que va ser destapada per una investigació periodística en què van participar 21 mitjans internacionals, entre els quals EL PERIÓDICO.

Aquests 36 milions d’euros van estar dedicats a la compra de d’actius immobiliaris i arribaven des de comptes que, segons l’escrit, funcionaven de forma coordinada. "L’anàlisi dels fons enviats a Espanya mostra un grau de coordinació entre els comptes a Estònia", assenyala el text, que afegeix: "Respecte de les 15 transferències realitzades des d’Estònia, hi ha diversos indicis que són operacions de blanqueig de capitals: les empreses propietàries dels 15 comptes no tenen activitat econòmica, ni pàgina web; el patró d’activitat dels 15 comptes no mostra cap objecte comercial i no té pagaments per a despeses empresarials ordinàries".

Notícies relacionades

Entre els enviaments destaquen els 12.720.000 euros que, en forma de préstecs, van ser transferits des de dues empreses de la 'Bugaderia Troica' (Delco Network i Dino Capital) als comptes a Caixa de Girona d’Anna Kurepina, una octogenària vinculada a Vladimir Artyakov, número dos de Rostec, la major empresa russa d’armament. La Fiscalia, tal com ja va publicar aquest diari, assenyala que "el 2014 la senyora Kurepina va vendre aquestes parcel·les a Dmitri Artiakov", el fill de l’alt càrrec de Rostec. El ministeri públic assenyala en el seu escrit que les mateixes companyies que van enviar els diners a Kurepina van enviar grans sumes a societats propietat del músic rus,Serguei Roldugin, amic íntim del president rus, Vladímir Putin.

Consultoria de comptabilitat

Finalment, un tercer conjunt d’operacions suposen l’enviament de 5,2  milions d’euros a comptes al Banc de Sabadell de tres ciutadans russos: Pavel Gagarin i Evgenia Gagarina així com Víctor Sixtxikov. Segons la fiscalia, Gagarin "és reconegut públicament a Rússia com el president del Consell d’Administració de Gradient Alpha, una empresa consultora de comptabilitat".

Temes:

Rússia Màfia