Condicions laborals

Més de la meitat dels autònoms no han agafat vacances l'últim any

Un estudi de l'Institut Santalucía constata que el 46% dels treballadors per compte propi ha tingut problemes de salut per treballar massa

autonomo

autonomo / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

A les portes de Setmana Santa, a les empreses els grupets per organitzar i repartir els dies de vacances es tornen un clàssic. Decidir quins dies es fa festa és habitual entre els treballadors per compte d’altri, però una raresa per a la majoria dels treballadors per compte propi. Més de la meitat dels autònoms a Espanya, concretament el 51,1%, afirmen que no s’han pogut agafar vacances l’últim any, segons constata un informe de l’Institut Santalucía.

Notícies relacionades

Per a molts autònoms, el fet de no disposar de dies de festa no és només una constant pel que fa a dates assenyalades, sinó que és un continu al llarg de tot l'any. Segons recull l’informe, el 76% dels autònoms sol treballar cada dia de les setmana, un percentatge sensiblement inferior al 47,2% que revelen els assalariats, tenint en compte que els convenis col·lectius limiten aquest escenari. I no només lliuren menys, sinó que quan ho fan, també els costa més desconnectar. Dos de cada tres autònoms enquestats va declarar que "sempre" està connectat durant les seves vacances.  

Per als treballadors per compte propi fer jornades que superen les vuit hores és més habitual que entre els assalariats, malgrat la tendència creixent del fenomen de les hores extres. El 56% dels autònoms van declarar que havien fet més de 10 hores de feina diàries, davant el 27% dels assalariats. Tot això té un efecte directe sobre la salut dels treballadors i es tradueix que el 46% dels autònoms assegura que ha tingut problemes de salut per treballar massa i el 58% afirma viure estressat per un excés de càrrega de feina.