OCUPACIÓ

Calviño afirma que les dades de l'atur demostren que la pujada del SMI ha tingut un impacte neutre

zentauroepp43620962 jxb47  madrid  05 06 2018   fotograf a de archivo del 11 02 180605142942

zentauroepp43620962 jxb47 madrid 05 06 2018 fotograf a de archivo del 11 02 180605142942 / JONATHAN BRADY

2
Es llegeix en minuts

La ministra d’Economia i EmpresaNadia Calviño, ha afirmat que les dades d’atur afiliació a la Seguretat Social del mes de març confirmen que la pujada del SMI (Salari Mínim Interprofessional) i les mesures econòmiques del Govern aprovades al desembre tenen un impacte neutre en la creació d’ocupació i positiu en la renda disponible de les famílies i el dinamisme de la demanda interna.

En la seva intervenció en el V Fòrum El Confidencial-Pimco, també ha destacat que "la capacitat de resistència de l’economia espanyola s’està traslladant al mercat de treball, amb una taxa de creixement d’ocupació del 3% i una reducció de l’atur d’entre el 5% i el 6%".

Les xifres d’atur del març publicades pel Ministeri de Treball mantenen la variació positiva i superen els 19 milions d’afiliats a la Seguretat Social, i és, així, el millor març dels últims onze anys. Tot i que s’ha de tenir en compte la lenta reducció de l’atur a causa de l’augment de persones que volen accedir al món laboral.

Espanya creix per la demanda interna

Espanya va tancar el 2018 amb un creixement econòmic del 2,6%, per sobre de les principals economies de la zona euro. I per a aquest any, el Govern manté la previsió d’una alça del 2,2%.  

Segons Calviño, el creixement s’està sustentant en la demanda interna, que continuarà sent el motor fonamental d’impuls de l’economia aquest any, mentre que la demanda externa s’ha alentit de forma congruent amb el menor dinamisme del comerç internacional, si bé està resistint raonablement.

També ha ressaltat la confiança dels inversors amb els rècords registrats en les últimes emissions del Tresor Públic i l’augment de la inversió estrangera directa.

El deute i el ‘brexit’

La ministra ha posat èmfasi en la importància de prendre mesures davant dels desequilibris actuals, com l’alt pes del deute públic sobre el PIB, que necessita d’una política decidida de consolidació fiscal.

Una cosa semblant succeeix amb el dèficit públic, que, tot i que presenta una tendència positiva a l’haver tancat el 2018 en el 2,6% del PIB. Aquest any l’Executiu espera reduir-lo només al 2%, davant l’objectiu de l’1,3%, i el superàvit primari significatiu al qual s’hauria aproximat Espanya si haguessin vist la llum els comptes públics, ha apuntat.

Sobre el ‘brexit’ ha dit que "des del Govern segueixen minut a minut els esdeveniments i ha mostrat el seu desig que el desenllaç s’aclareixi com més aviat millor per deixar enrere la font d’incertesa amb impacte potencial a Europa i Espanya".

Bons verds i nomenaments

Notícies relacionades

Espanya utilitzarà formes de finançament com la utilitzada per l’ICO, amb una primera emissió de bons verds, per abordar l’ingent finançament necessari per afrontar el repte de la transformació ecològica.

El Govern ha intentat reforçar el lideratge d’Espanya a Europa i ha repassat alguns nomenaments de rellevància, com el de Sebastián Albella com a membre del comitè executiu d’ESMA; el de Jesús Saurina com a membre del consell d’administració de l’Autoritat Bancària Europea (EBA); José Manuel Campa com a president de l’EBA i Sergio Álvarez com a director general d’Assegurances i Fons de Pensions en el supervisor d’assegurances europeu.