Segons l'Escola de Registradors

Els britànics segueixen al capdavant en la compra de vivenda a Espanya malgrat el 'brexit'

Els estrangers van comprar més que mai a Espanya: 65.400 vivendes, el 12,6% de les vendes totals

vivienda

vivienda

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Els britànics continuen sent els estrangers que més compren vivenda a Espanya amb un 15,5% sobre el total de les compres estrangeres que el 2018 es va situar en 65.400, un 12,6% respecte a l’any 2017. Segons l’Escola de Registradors de la Propietat, el 'brexit’ no ha tingut cap incidència en la compravenda de vivendes que els britànics realitzen a Espanya i que en els últims anys s’ha mantingut constant.  

Els britànics continuen al capdavant seguits de lluny pels compradors que provenen d’Alemanya (7,5%), França (7,4%), Bèlgica (6,3%) i Suècia (5,8%). Per trobar un país extracomunitari és necessari descendir fins al vuitè lloc on el Marroc és la procedència del 4,8% dels compradors de vivenda estrangers. Lluny queda, per tant, el moment en què els russos copaven les compres de cases a Espanya, cap als anys 2000, una tendència que ha anat caient en picat fins a suposar en l’actualitat el 2,93% de les vendes totals, la desena posició. "Els russos sempre estaven dels primers però s’ha produït una caiguda", va apuntar el director de relacions institucionals de l’Escola de Registradors, Fernando Acedo-Rico Hening.

Aquestes són algunes de les conclusions que recull l’Anuari 2018 del Col·legi de Registradors que va celebrar les "bones xifres" de la compravenda de vivenda a Espanya el 2018, que va tancar amb 516.680 operacions, un 11,3% més que l’any anterior i el millor resultat dels últims deu anys. "S’està produint una compravenda més gran en el nombre de vivendes, però en cap cas estem en cap tipus de bombolla immobiliària", va assegurar Fernando Acedo-Rico.

"Estem davant d’un creixement sostingut, no estem en un ‘boom’ ni en una bombolla immobiliària", va insistir Acedo-Rico que va justificar aquesta afirmació en què la venda de vivenda nova és del 17%, davant el 50% que es donava en plena bombolla, així com que el nombre de llicències d’obra nova se situa entorn de les 100.000, quan en l’època del 'boom’ les llicències van assolir els 800.000 i en la gran crisi no van superar els 35.000. A més, segons aquesta entitat, el 2018, el nombre d’hipoteques firmades a Espanya va ser una quarta part de les inscrites el 2006 quan es va assolir la xifra d’1,3 milions. El 2018 es van firmar 346.000 hipoteques. "La diferència és abismal respecte al moment del ‘boom’, però també hi ha una dada esperançadora que s’observa amb el creixement a partir de l’any 2013, quan no vam arribar a les 200.000 hipoteques”, va assenyalar.

Els espanyols tarden gairebé 15 anys a vendre

Notícies relacionades

Els espanyols tarden 15 anys de mitjana a vendre la seva vivenda, una xifra de rècord, segons les dades de l’Escola de Registradors. Des de l’any 2013 s’ha produït un creixement en el temps d’estada a la vivenda per part dels seus propietaris, assolint el 2018 el seu rècord de permanència, amb 14,8 anys, una xifra que duplica l’assolida l’any 2009 i que és un 4,5% superior a la de l’any anterior. "Que la vivenda es mantingui en mans del propietari durant 14 anys és un símptoma que la vivenda es compra per ser utilitzada i, per tant, que no s’està produint un creixement irreal, és a dir, no compren per revendre sinó per viure", va explicar el director de relacions institucionals de l’Escola de Registradors, Fernando Acedo-Rico Hening, durant la presentació de l’Anuari 2018 d’aquesta entitat.

No obstant, no té en compte en la seva reflexió que hi pot haver una quantitat d’aquestes vivendes que estiguin sent utilitzades per al lloguer, ja que no tenen xifra de lloguers. No obstant, insisteixen que tot i que durant aquests 14 anys es destini la vivenda al lloguer i no a l’ús, tal com plantegen, "es tracta d’una inversió sana perquè continua generant riquesa".