CONSELL DE MINISTRES

El nou decret de l'estiba obre el sector a les ETT, però amb condicions

El nou marc legal ofereix seguretat jurídica i garanteix que no es precaritzi el sector

El nou decret de l'estiba obre el sector a les ETT, però amb condicions

EFE / KIKO DELGADO

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el marc legal que regularà les contractació d’estibadors als ports espanyols. El conegut com a decret de l’estiba s’aprova després de cinc anys de negociacions i diverses vagues, després del beneplàcit de Brussel·les al marc legal acceptat per empreses i sindicats. 

L’Executiu socialista espera que amb la llei esmenada de Rajoy es garanteixi "que no es precaritzi l’ocupació", mentre ofereix la seguretat jurídica reclamada per les empreses del sector.

El reial decret estableix, entre d’altres qüestions, una habilitació legal perquè a través dels convenis col·lectius es pugui acordar la subrogació obligatòria dels treballadors per a les empreses que decideixin sortir de les Sagep (empreses portuàries), per tal de garantir els drets dels treballadors. De la mateixa manera, estipula una modificació de la llei de les empreses de treball temporal (ETT), per establir les especificitats dels Centres Portuaris d’Ocupació (CPE), entre d’altres la necessitat de ser empresa estibadora per poder formar part del seu accionariat. A la pràctica, un marc legal que exigirà a les ETT requisits específics per complir el seu paper en el sector. 

Els estibadors van celebrar que, després de cinc anys s’hagi trobat la fórmula per conjugar els principis de llibertat de contractació amb els drets dels treballadors. La normativa satisfà els principis de llibertat de contractació exigits per Europa amb els drets dels treballadors a mantenir els seus llocs de treball. Només quedaria per tancar el capítol de desestabilització del sector, la convalidació al Congrés d’aquesta norma i la posterior aprovació del reial decret que la desenvolupi i que està previst per a la pròxima setmana.

El Congrés ja va aprovar el passat 20 de febrer, per unanimitat, una proposició no de llei en la qual s’instava el Govern a rematar el marc normatiu de l’activitat de l’estiba portuària, amb el màxim consens possible al sector i respectant els principis de la normativa europea.

L’aprovació d’aquesta norma és un pas cap endavant fonamental per tancar una crisi que ha deixat pèrdues milionàries en un dels sectors econòmics més importants d’Espanya. "Els treballadors esperen amb impaciència i expectació la convalidació de la llei al Congrés, confiats que, per fi, els diferents grups parlamentaris donin suport a la proposta i es tanqui aquesta etapa de desregulació que tant mal ha fet a tots els agents implicats en l’estiba", van explicar els responsables de la Coordinadora, principal sindicat del sector.

Notícies relacionades

Tant la patronal de terminals i navilieres Anesco com el sindicat majoritari, Coordinadora, han mostrat en les últimes setmanes una posició prudent a l’espera que es definís el text final del decret. La normativa introdueix novetats interessants per a les dues parts. Als estibadors se’ls garanteix que les empreses que decideixin sortir en el futur de les societats d’estiba se subrogaran als treballadors que els corresponguin en funció del seu pes. El col·lectiu aconsegueix que els integrants dels Centres Portuaris d’Ocupació hagin de comptar amb una llicència d’empresa estibadora. El seu temor era que la liberalització suposés l’entrada massiva d’empreses de treball temporal. 

Mitjançant el decret, s’estableixen també les normes per a la concessió d’ajuts especials per a l’adaptació del sector de l’estiba portuària. Aquests ajuts es concreten per als afectats pels canvis estructurals produïts en les relacions laborals del sector com a conseqüència de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de l’11 de desembre del 2014. La finalitat d’aquest règim d’ajuts és facilitar les sortides voluntàries dels treballadors de més edat, a qui els quedi com a màxim 60 mesos per arribar a l’edat ordinària de jubilació, en les millors condicions i, contribuir així, a la necessària reestructuració del sector de l’estiba, "proporcionant a aquests treballadors una cobertura econòmica, sempre que compleixin les condicions i requisits del decret", segons el Govern. També es modificarà el contingut del certificat de professionalitat per a l’accés a la professió.

Temes:

Estibadors