Txemezov, l'espia que va servir amb Putin

Aquest alt càrrec està unit al president rus des que als 80 tots dos van ser enviats com a espies a la caserna de la KGB a Dresden

zentauroepp47513795 sergey chemezov  chief executive officer of rostec corp   po190328125405

zentauroepp47513795 sergey chemezov chief executive officer of rostec corp po190328125405 / Bloomberg

2
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero / Max Jiménez Botías

Una dotzena d’individus, no més, formen part del cercle de confiança de Vladimir Putin. I, segons alguns mitjans russos, només tres tenen el privilegi de poder trucar al president rus a qualsevol hora del dia i de la nit. Serguei Txemezov, l’alt càrrec rus els familiars del qual han aconseguit una vil·la a la Costa Brava, n’és un. Segons el mateix departament del Tresor dels EUA, Txemezov “és un aliat de confiança del president Putin”. Aquesta va ser la raó per la qual l’Administració nord-americana va decidir incloure’l en les personalitats russes a les quals imposava sancions per l’ocupació de Crimea el 2014. Des d’aleshores, no pot entrar a territori dels EUA.

La relació de Txemezov amb Putin ve de lluny. Possiblement sigui uns dels seus amics més antics. L’actual president de Rostec, la gegantina empresa estatal russa dedicada a la tecnologia civil i militar, és amic personal del president rus des de fa més de 30 anys. Concretament, des que ell i Putin eren espies del KGB i estaven destinats al quarter general que aquest servei d’intel·ligència tenia a la ciutat de Dresden, en la llavors Alemanya Oriental. 

En aquells anys, ells i les seves famílies vivien en apartaments del mateix edifici. La dificultat de la missió i la sensació d’aïllament van forjar forts vincles entre les seves famílies. “Vivíem a la mateixa casa, ens comunicàvem de manera propera. En un llarg viatge a l’estranger, un sempre es comunica amb compatriotes”, va explicar Txemezov en una entrevista.

Aquells anys a Dresden van establir una relació de lleialtat que es va prolongar en el temps. Durant tot aquest temps, la carrera de Txemezov ha estat sempre a l’ombra de Putin, acompanyant-lo en el seu ascens i ocupant tasques clau. “No m’amagaré: Vladimir Vladimirovitx em va recomanar pel lloc de cap del departament de relacions econòmiques exteriors”, va explicar a Itogi, un dels setmanaris russos més influents. 

A Rússia Unida

Notícies relacionades

Així, després de la caiguda de l’URSS, Txemezov va liderar el departament de Relacions Econòmiques Exteriors a l’Oficina d’Assumptes Presidencials, a les ordres de Putin. El 1999, Txemezov va passar a ser president de Promexport, primer, i després de Rosoboronexport, les companyies que tenien l’exclusiva per exportar material militar. Més tard, el 2007, mitjançant un decret presidencial, Putin va nomenar Txemezov president de Rostec, l’empresa que ell mateix va crear per agrupar tota la indústria militar i civil de l’Estat rus. En aquest lloc, Txemezov dirigeix la principal empresa russa de fabricació d’armes, un dels sectors més estratègics de l’economia russa que aglutina prop de 700 empreses i que dona feina a més de mig milió de persones.

Des del 2006, Txemezov forma part també del Consell Suprem de Rússia Unida, el partit de Putin, en el qual lidera un projecte d’innovació tecnològica. Amant de la caça, una activitat a què es va aficionar durant la seva estada a l’RDA, aquest alt càrrec rus reconeix la seva predilecció per les armes de col·lecció, en especial, la pistola soviètica Tokarev.