'Bugaderia Troika'

Un amic íntim de Putin també va aconseguir una mansió a la Costa Brava gràcies a la xarxa de blanqueig

Serguei Txermezov, president de l'empresa russa d'armament, va comprar una societat vinculada a Troika una mansió davant les cases del seu número dos

L'operació va ser realitzada en una luxosa urbanització de s'Agaró per la fillastra d'aquest alt càrrec per un preu inusualment baix

foto-tema-baquero

foto-tema-baquero / Ã'

5
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero / Max Jiménez Botías

Familiars de Serguei Txemezov, un dels col·laboradors més íntims del president rus, Vladímir Putin, i número u de Rostec, la gran empresa pública russa d’armamentRostec –fabricant entre d’altres productes del fusell kalàixnikov–  han adquirit propietats de luxe a la Costa Brava a través de representants d’empreses en paradisos fiscals vinculades a la ‘Bugaderia Troika’ . El 2017, la fillastra d’aquest membre del cercle més proper a Putin va comprar, gràcies a un preu de venda inusualment baix, una luxosa vila a la urbanització S’Agaró Vell, que s’aixeca sobre una parcel·la de més de 6.000 metres quadrats en una de les zones més privilegiades de la Costa Brava. Txemezov és el cap del també alt càrrec del Kremlin Vladimir Artiakov, que uns anys abans va invertir més de 13 milions d’euros, procedents de la mateixa trama de blanqueig de diner negre, en la compra de dues cases més a la mateixa urbanització, tal com va revelar EL PERIÓDICO. La casa de Txemezov i les dues mansions d’Artiakov estan enfront de les altres, separades tot just per un carrer.

La ‘Bugaderia Troika’ és l’enorme estructura de blanqueig de diner creada a Rússia que va ser destapada perla investigació conjunta de l’Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i de 21 mitjans internacionals, entre els quals EL PERIÓDICO. El 4 de març, aquesta investigació periodística va revelar la sortida de més de 4.000 milions d’euros des de Rússia a diferents països –entre els quals, Espanya– a través d’empreses en paradisos fiscals que van operar mitjançant comptes del banc lituà Ukio Bankas, ja tancat per blanqueig.

El president de Rostec, Serguei Txemezov. / Andrei Rudakov / Bloomberg via Getty Images

Per mitjà d’aquest mecanisme, l’entorn d’Artiakov, exgovernador de la regió russa de Samara i actual número 2 de Rostec, va aconseguir a s’Agaró diversos terrenys on s’aixequen dues luxoses mansions. La compra va seguir una operativa sospitosa: dues companyies establertes en paradisos fiscals van concedir un crèdit de gairebé 15 milions d’euros a Anna Kurepina, una octogenària que amb aquests diners va adquirir les dues cases i els terrenys per, anys més tard, vendre’ls a Dmitri Artiakov, fill de l’alt càrrec.

"Allà hi viu el ‘cap’"

Quan se’ls pregunta per la casa d’Artiakov, treballadors de la urbanització estan al corrent que el propietari és un magnat rus, tot i que no arriben a identificar-lo. Això sí, hi ha una cosa que sembla que tenen molt clara. “Buff. Són molt rics. Aquesta casa i aquesta –diu assenyalant les dues vivendes dels Artiakov– són de la mateixa persona. I allà –afirma assenyalant la casa de l’altre costat del carrer–, hi viu ‘el cap’”.

La mansió del ‘cap’ és diferent de les altres. Les parets de pedra i una torre circular hi donen reminiscències d’una fortalesa medieval. La casa, que té prop de 400 metres quadrats, s’aixeca sobre una zona enjardinada de més de 6.000 metres i només la separa un carrer de les dues cases d’Artiakov.

Entrada de la vivenda comprada per Txemezov. / JOAN CASTRO (ICONNA)

Els operaris de la urbanització no s’equivoquen amb això del ‘cap’. Segons els documents del registre de la propietat, la vivenda va ser adquirida el 2017 per Anastasia Ignatova, la fillastra de Txemezov, número 1 de la companyia Rostec i, per tant, ‘cap’ d’Artiakov. El que fa rellevant Txemezov és que és un dels més íntims col·laboradors del president rus. La seva figura és tan important al Kremlin que va ser una de les personalitats a qui el Govern dels EUA va imposar el 2014 sancions per l’ocupació russa de Crimea, com queda palès en un document del Departament del Tresor.

La seva fillastra, Anastasia Ignatova, és professora de teoria política en la Moscow State Institute of International Relations i es va fer famosa per aparèixer al calendari Pirelli al costat, entre d’altres, de Nicole Kidman i Penélope Cruz. La seva presència va generar polèmica i va obligar el fotògraf de l’edició, Peter Lindbergh, a donar explicacions sobre el motiu de la inclusió d’aquesta dona desconeguda al costat d’estrelles del cine.

Ignatova està casada amb el president de la secció de bàsquet del CSKA de Moscou, Andrei Vatutin. El matrimoni va pagar 2,9 milions d’euros per la vivenda, un preu inusualment baix, segons els experts. “No crec que el preu d’aquesta mansió estigués per sota dels tres milions d’euros fins i tot en els temps més durs de la crisi. Avui dia aquest immoble costa almenys 10 milions d’euros”, afirma Igor Indrikson, un inversor immobiliari especialitzat en compradors russos i fundador de la web Indriksons.ru.

Punts foscos

A part del sospitós preu d’amic amb què Ignatova i el seu marit van adquirir la vivenda en l’operació apareixen altres punts foscos. La vivenda era propietat de la Societé Immobiliere Elsamex, una companyia amb seu a Luxemburg que la va adquirir als anys 80 i que l’any 2017 va decidir vendre aquest immoble. Tot i que no és possible saber qui és el propietari de la companyia –ja liquidada i amb domicili a Liechtenstein– la seva directora, Katerina Iosif, va ser la que va donar l’ordre de venda de la vivenda, i és una de les personalitats clau de la ‘Bugaderia Troika’. La raó és que Iosif, una advocada xipriota, figura com a responsable en almenys 10 companyies fantasma creades en paradisos fiscals per aquesta maquinària de blanqueig de diners per blanquejar fons.

Notícies relacionades

A més, la part venedora i la compradora estan connectades. Així, perquè la representés en la venda, Iosif va donar poders a una altra dona, una espanyola d’origen rus, Maria Baer Pakhomova, germana de Roman Pakhomov, director d’AviaCapital-Service, l’empresa de lísing de Rostec. És a dir, la companyia russa que presideix Txemezov, la fillastra del qual va comprar la vivenda.

Pakhomova també connecta la compra de Txemezov el 2017 i la d’Artiakov el 2008. La raó és que aquesta dona, però utilitzant el seu cognom de casada, Volkova, va actuar també com a representant de la familiar d’Artiakov.