Automoció

La plantilla de Nissan exigeix garanties de no més acomiadaments a la Zona Franca

La firma automobilística gastarà 180 milions en les sortides, més del doble que en nova infraestructura

Després de les 600 sortides, la planta de la Zona Franca reduirà el seu personal a mínims històrics

fabrica-nissan

fabrica-nissan / Nissan (Nissan)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els treballadors de Nissan exigeixen garanties de futur per a la planta de laZona Franca i que la sortida de 600 dels seus companys, anunciada dimarts per l’empresa, no sigui el primer pas d’un tancament per etapes. Així ho ha expressat el comitè d’empresa aquest dimecres en una roda de premsa conjunta entre els diferents sindicats. “Demanem una sortida digna per a les persones grans i feina per als que es queden”, ha declarat el president del comitè d’empresa, Juan Carlos Vicente.

Fonts sindicals consultades han xifrat en uns 180 milions d’euros el cost per a l’empresa de les 600 sortides anunciades, sempre que aquestes s’efectuïn en condicions semblants a les del recent pla que s’ha tancat aquest març. En aquest, que ha durat dos anys, van sortir 150 empleats, amb el 90% del salari fins a la prejubilació en el cas dels grans.

Aquests 180 milions d’euros superen per més del doble la inversió anunciada aquest dimarts per la direcció europea de la firma automobilística, que va prometre 70 milions per a una nova planta de pintura i 10 més per a per a millora la línia de producció de caixes de canvi. Des del comitè d’empresa se’ls ha traslladat la intenció de la companyia de tancar el paquet de sortides abans de Setmana Santa, tot i que també declaren que de moment no se’ls ha traslladat un pla de reunions per anar negociant-lo i que, des de Nissan, s’ha condicionat l’inici de les inversions al tancament del pla de sortides. "És un xantatge", afirmen des del comitè.

Plantilla ja sota mínims

Els representants dels treballadors afirmen no tenir més detalls de les condicions de sortida que els plantejarà l’empresa, però parteixen del pla que individualment ha anat tancant la companyia amb 150 empleats durant els dos últims anys. “Si aquest pla no és satisfactori per als treballadors iniciarem mobilitzacions”, ha declarat el membre del comitè, Miguel Ángel Boiza. “El principal objectiu del comitè és salvaguardar el futur de la companyia, per a així salvar l’ocupació”, ha afegit.

Notícies relacionades

Un dels principals punts en la negociació que esperen obrir ben aviat comitè i empresa són les garanties que no hi haurà més sortides de personal a curt termini. “Si l’empresa compleix i aconsegueix mesures no traumàtiques, no és un problema. Sempre que vagi acompanyat amb un pla industrial darrere”, ha declarat Javier Hernández, un altre membre del comitè. Actualment la plantilla de Nissan a la Zona Franca s’acosta als 3.000 treballadors i es troba en nivells similars als del 2008, quan es va efectuar un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que va deixar al carrer 1.680 persones.

Des del comitè es dona per segura la xifra de 600 sortides, ja que veuen molt difícil poder rebaixar-les. No descarten que, si no hi ha acord, la companyia opti per un expedient de regulació d’ocupació (ERO). “Sabem que passa quan una multinacional es marca un objectiu de sortida de plantilla [...] ho faran d’una manera o una altra”, ha afirmat el president del comitè.