SISTEMA DE LA SEGURETAT SOCIAL

Granado advoca per vincular la pensió de viduïtat a la renda del beneficiari

El secretari d'Estat de Seguretat limita aquesta reforma a les noves prestacions

fcasals45296606 graf8023  madrid  espa a   02 10 2018  octavio granados  sec181009113026

fcasals45296606 graf8023 madrid espa a 02 10 2018 octavio granados sec181009113026 / VICTOR LERENA

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El secretari d’Estat per a la Seguretat Social, Octavio Granado, ha lamentat aquest dimarts l’absència d’un acord polític dins de la comissió parlamentària del Pacte de Toledo i ha confiat que els treballs es reprenguin en la pròxima legislatura. En particular ha citat el debat sobre el futur de la pensió de viduïtat que, segons la seva opinió, s’hauria de condicionar al nivell de renda del cònjuge supervivent.

"Hem de fer alguna correcció per vincular la pensió [de viduïtat] amb nivells de renda", ha afirmat Granado en l’obertura d’una jornada sobre ‘El futur de les pensions’ organitzat per APD, VidaCaixa i Mercer. Segons Granado, no té sentit que el cònjuge amb més nivell de renda obtingui una pensió de viduïtat després de la mort de la seva parella. Segons l’opinió de l’actual secretari d’Estat de Seguretat Social, la prestació sí que té sentit en el suposat invers: quan la renda del cònjuge supervivent és inferior a la del difunt.

En general, "quan un home [amb un salari superior al de la seva dona morta] cobra una pensió de viduïtat millora el seu nivell de renda, mentre que quan la cobra una dona [amb menys salari] l’empitjora en termes de renda familiar", ha relatat Granado. 

"Necessitem que la societat espanyola ens indiqui què cal fer amb la pensió de viduïtat", ha indicat, amb referència a la conveniència d’un pacte polític (com el del Pacte de Toledo) i social sobre això.

Només per a noves prestacions

En tot cas, ha aclarit, aquesta idea del Govern actual s’aplicaria només a les noves pensions i no a les ja existents, per a les quals ha advocat per continuar millorant-les en la línia del practicat a l’exercici 2019 en què s’ha tornat a ampliar la base reguladora de la pensió, del 56% al 60%.

Des del punt de vista del repte demogràfic, Granado ha advocat per una política de família –"que no prospera, entre l’al·lèrgia de l’esquerra i la retòrica de la dreta"– i per l’augment de la població immigrant.

Notícies relacionades

I des del punt de vista delsrecursos del sistema, ha defensat una aportació més gran dels col·lectius amb accés a la prejubilació i un transvasament de cotitzacions per atur (amb superàvit) a favor del sistema de contingències comunes (on s’ubica el pagament de les pensions).

Granado ha anticipat que les dades comptables de la Seguretat Social del 2018 desmentiran els que van anticipar "un creixement escandalós del dèficit" després de la decisió de pujar les prestacions (l’any passat i l’actual) d’acord amb l’IPC. 

Temes:

Pensions