Bé bàsic

El Govern suspendrà l'impost a la generació per rebaixar el rebut de la llum

La ministra Ribera anuncia també una rebaixa del preu de la calefacció per a les llars pobres

La ministra confirma la seva intenció d'eliminar l'impost al sol abans que acabi l'any

zentauroepp44922339 teresa ribera180906195344

zentauroepp44922339 teresa ribera180906195344 / Santi Donaire

4
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat aquest dimecres la "suspensió" de l’impost a la generació elèctrica (passarà del 7% a "pràcticament el 0%") com a mesura de xoc per rebaixar la tarifa elèctrica, disparada des de començaments d’any. Això podria suposar una rebaixa d’entre el 2,5% i el 4% en el rebut dels consumidors domèstics i d’entre el 5% i el 5,5% per als industrials. A més, ha avançat que el Govern central rebaixarà el preu de la calefacció a les cases més pobres i canviarà elbo socialelèctric (rebaixa de fins al 100% a la factura per a les famílies més vulnerables) per evitar que perdi més de la meitat dels seus beneficiaris a causa de la reforma que va aprovar el Govern de Rajoy a finals de l’any passat.

L’anterior Executiu va crear l’impost a la generació el 2012, en el pitjor moment de la crisi, per acabar amb el dèficit que acumulava el sistema elèctric, que va arribar a acumular un deute d’aproximadament 20.000 milions d’euros. El PP, precisament, acaba de proposar la suspensió d’aquest tribut amb l’argument que la seva recaptació (uns 1.700 milions) es pot compensar amb l’increment dels impostos que paguen les elèctriques pels drets d’emissió de CO2, els preus dels quals s’han disparat (podrien aportar 1.500 milions, segons les seves estimacions). La ministra ha deixat clar que el tribut no s’elimina, la qual cosa deixa la porta oberta a tornar a apujar la seva taxa en el marc de la "futura reforma fiscal" del sector.

Més bo social

Ribera també ha posat èmfasi en la necessitat de lluitar contra lapobresa energètica, que afecta uns 4,6 milions de famílies. Així, ha explicat que ampliarà el vigent bo social elèctric per incloure més persones grans i famílies "monomarentals" amb rendes baixes, així com per simplificar els tràmits i promocionar la seva existència. A més crearà el bo social per a la calefacció, que tindrà uns beneficis similars a l’elèctric tot i que amb unes condicions diferents en funció de les característiques de la vivenda.

Quan la regulació del bo social va canviar a l’octubre, unes 2,44 milions de famílies rebien l’ajuda. Les elèctriques estimen que el 8 d’octubre que ve, quan finalitza el termini per apuntar-se al nou sistema, el nombre deperceptores haurà caigut a entre 1 i 1,1 milions, lluny dels 2,5 milions de llars que calculava l’Executiu anterior. I això que la seva xifra ja partia de l’assumpció que només el 45% dels 5,5 milions de potencials beneficiaris el demanarien.

Pla de xoc

La ministra ha emmarcat aquestes mesures en un“pla de xoc”per fer front “a curt termini” a l’escalada del cost de l’electricitat. El preu a l’engròs de la llum s’ha disparat fins als 71,35 euros per megawatt hora (MWh) de mitjana al setembre, marca màxima després de màxim anual i és a prop del màxim històric mensual (73,5 euros el 2015). 

Generar l’energia està resultant aquest any més car per la pujada del petroli (de 44 dòlars per barril el 2016 a 72 dòlars), que arrossega la resta de fonts fòssils; la pujada del preu del carbó (de 56 a 76 euros per tona) per la demanda més gran de la Xina; i l’escalada del preu dels drets d’emissió de CO (de 5 a 25 euros per tona), que les centrals contaminants han de comprar per operar. Però la ministra ha apuntat que també es deu als“pedaços”aprovats en els últims anys i al“retard”d’Espanya a prendre mesures per solucionar els errors del mercat i del sistema de fixació de preus.

Autoconsum

Altres de les mesures més immediates anunciades per Ribera és la confirmació de la seva ja anunciada intenció d’eliminar l’anomenat 'impost al sol’ que grava l’autoconsum, com s’havia compromès a fer abans que acabés l’any i en línia amb la proposició de llei presentada pel PSOE, Podem, ERC, el PNB i el Grup Mixt que, entre altres coses, eximeix les plantes de petita potència de la inscripció en el registre i inclou mesures de simplificació administrativa per a petites instal·lacions.

Notícies relacionades

A més, pretén millorar la col·laboració amb els serveis socials de la Seguretat Social i dels municipis per evitar els talls de la llum i l’aprovació d’una estratègia nacional de lluita contra la pobresa energètica en els pròxims sis mesos. A més, el Govern facilitarà que els consumidors domèstics (26 milions, dels quals 11 milions tenen contractat el preu regulat PVPC) puguin contractar una potència més baixa i més ajustada al màxim que consumeixen. Així mateix, obligarà les elèctriques a informar els seus clients de quant haurien pagat si tinguessin contractada unatarifa amb discriminació horària.

Així mateix, l’Executiu té previst desplaçar part de la contractació contractada al mercat a l’engròs aacords bilaterals a llarg termini de fonts renovables, així com incorporar nous criteris d’eficiència en la normativa d’enllumenat públic.