Aquesta és l'afectació de la vaga feminista del 8-M a Catalunya

Els transports públics han vist reduït el seu servei, amb un seguiment desigual en funció del mitjà, i el suport a les universitats ha sigut massiu

zentauroepp47267329 mani190308122100

zentauroepp47267329 mani190308122100 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vaga del 8 de març en commemoració del Dia Internacional de la Dona està tenint a Catalunya un seguiment superior al d’altres protestes recents, tot i que desigual segons el sector. El Departament de Treball de la Generalitat, que centralitza la informació oficial sobre el seguiment de les aturades, encara no ha facilitat dades pròpies.

En els transports s’estan complint els serveis mínims i l’afectació almetro de Barcelona és superior, del 40% segons el sindicat CGT, a la que està tenint en el serveid’autobusos, del 15% segons la central. Per la seva part, la direcció de TMB no ha ofert xifres, tot i que reconeix que els temps d’espera en la majoria de les línies són superiors als habituals. Un dispositiu de personal regula els fluxos en els enllaços de les estacions de Sagrera i Sagrada Família.

Renfe Rodalies està operant a un terç de la seva capacitat, segons els serveis mínims marcats. No s’han registrat incidents de rellevància en cap d’aquests transports.

Les universitats, tant per part dels docents com dels estudiants, estan registrant un seguiment massiu. A la UB, les facultats de Dret, Educació i la del Raval, de Filosofia, Història i Geografia, han registrat el 100% de suport, segons reconeixen fonts de la direcció.

A la resta de campus, el seguiment oscil·la entre el 50 i el 90%. A la UAB el món universitari ha seguit un guió similar i les aules són buides en la majoria de facultats de Bellaterra. Entre els estudiants de medicina i veterinària ha sigut on menys èxit han tingut les aturades, amb seguiments d’entre el 40 i el 50%. Per la seva part, la UPC i la UPF encara no han facilitat dades de seguiment. 

Notícies relacionades

El sindicat CGT, l’únic que de moment ha facilitat xifres de seguiment, mesura el recolzament al sector educatiu en el 30%, “amb molts centres educatius en serveis mínims” i un suport “més gran” que en la vaga de l’any passat.

Al comerç, les organitzacions de comerciants de Barcelona encara no han elaborat dades pròpies per mesurar l’impacte de la vaga en el consum.