banca

Els comptes bancaris bàsics seran gratuïts per als més desfavorits

Calviño anuncia una comissió màxima de tres euros mensuals per a la resta de clients

zentauroepp44989739 madrid  11 09 18  nadia calvi o  ministra de economia  duran180911103624

zentauroepp44989739 madrid 11 09 18 nadia calvi o ministra de economia duran180911103624 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Els comptes bancaris de pagaments bàsics, un producte creat per la Unió Europea per garantir un accés gairebé universal als serveis financers, tindran una comissió màxima de tres euros al mes per a la majoria dels clients i seran gratuïts per als col·lectius més desfavorits. La ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha anunciat aquest dijous que avui aprovarà una Ordre Ministerial que fixarà el cost màxim del servei per al comú dels ciutadans i que posarà a consulta pública un reial decret que regularà la gratuïtat per a les persones de rendes més baixes.

Aquests comptes permetran les operacions més bàsiques, com tenir domiciliada la nòmina, disposar d’una targeta de dèbit, realitzar retirades d’efectiu en caixers i fer transferències. Tindran un límit per a transferències i domiciliacions de 120 operacions anuals, però no per a l’ús dels caixers o el pagament amb targeta. Només no hi podran accedir les persones que puguin ser expulsades del país, que no aportin la informació requerida pel banc per prevenir el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, i aquells que puguin perjudicar els "interessos de la seguretat nacional o d’ordre públic".

Notícies relacionades

El Govern de Rajoy va aprovar el seu marc general el novembre del 2017, ja amb un retard d’un any davant el previst per Brussel·les, però quedava pendent per desenvolupar aspectes concrets que s’han demorat 15 mesos. A més de fixar les comissions, Economia ha explicat que amb l’ordre ministerial "es facilita la mobilitat dels clients, que podran traspassar els seus comptes entre entitats amb més facilitat i es millora la qualitat delscomparadors". Per la seva banda, el reial decret establirà que persones tenen dret al compte de manera gratuïta i que "s’avaluarà la renda i el nombre de membres de la unitat familiar utilitzant l’Indicador de Rendes d’Efectes Múltiples (IPREM)".

En una entrevista a la SER, Calviño també ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà aquest divendres el reial decret per a la creació del’Autoritat Macroprudencial Consell d’Estabilitat Financera (Amcesfi). "Crec que si haguéssim tingut les tres institucions que supervisen els mercats financers [Banc d’Espanya, Comissió Nacional del Mercat de Valors i Direcció General d’Assegurances] i els instruments dels quals ens hem dotat, no és possible dir que mai hi haurà cap altra crisi financera, però el que és la bombolla i la crisi que vam tenir sí que s’haurien pogut evitar", ha defensat.