Drets socials

El Govern planteja un reial decret per recuperar mesures socials

L'Executiu fa arribar a sindicats i patronals un esborrany de reial decret amb mesures contemplades en els Pressupostos

zentauroepp46961384 pedro sanchez190214135808

zentauroepp46961384 pedro sanchez190214135808 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El Govern ultima un reial decret per recuperar mesures socials contemplades en els fallits Pressupostos Generals de l’Estat. Les polítiques, recollides en un esborrany a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, contemplen millorar la protecció social de treballadors i receptors d’ajuts vinculats a la dependència, bonificar les quotes dels autònoms en incapacitat temporal o incrementar l’estabilitat laboral dels treballadors agrícoles, entre d’altres.

Per temps, el PSOE únicament podria aprovar l’esmentat reial decret llei al Consell de Ministres d’aquest pròxim divendres 1 de març, l’últim abans de la dissolució de les Corts. Totes aquestes mesures han sigut debatudes, en major o menor profunditat, amb patronals i sindicats durant els nou mesos de legislatura a les Taules de Diàleg Social. 

La proposta del Govern és assumir les quotes de la Seguretat Social de cuidadors no professionals de persones en situació de dependència. Això es farà a càrrec dels comptes de la Tresoreria de la Seguretat Social i de l’IMSERSO. Aquesta mesura estava contemplada inicialment en el projecte de pressupostos generals de l’Estat, amb un càrrec de 300 milions d’euros i calculava beneficiar 180.000 persones. L’esborrany també inclou assignacions econòmiques a famílies amb fills a càrrec, que es costejarà "mitjançant la corresponent transferència de l’Estat a la Seguretat Social".

Una altra de les mesures que estudia portar al Consell de Ministres el Govern és reutilitzar els excedents de les cotitzacions que realitzen els autònoms per cessament d’activitat, la qual cosa seria l’equivalent a l’atur dels autònoms. La recaptació d’aquesta quantia es va incrementar a partir del 28 de desembre, després d’augmentar per reial decret les cotitzacions mínimes obligatòries, i el Govern proposa destinar-la a bonificar les quotes per incapacitat temporal entre els treballadors per compte propi. 

Notícies relacionades

El decret inclou també millores en la cotització en el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Aliè Agraris i la conversió de contractes eventuals en aquest sector en contractes indefinits o contractes fixos-discontinus.

El text presentat als actors socials estableix un increment de les quanties mínimes de les pensions d’incapacitat permanent total derivada de malaltia comuna per a menors de 60 anys. Aquests passen a ser ara de 6.991 euros en cas de tenir un cònjuge a càrrec i de 6.930 euros sense cònjuge a càrrec. L’increment s’acosta als mil euros anuals. D’altra banda, la quantia de les prestacions familiars de la Seguretat Social ascendeix fins als 341 euros anuals i de 588 sense els ingressos no arriben a 10.439 euros.