banc central europeu

De Guindos insisteix a demanar "rapidesa" en la investigació del BBVA sobre les escoltes de Villarejo

El vicepresident del BCE allunya encara més la possibilitat d'una pujada dels tipus aquest any

tecnicomadrid43840672 draghi guindos reunion sintra bce bancos centrales

tecnicomadrid43840672 draghi guindos reunion sintra bce bancos centrales

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha insistit aquest dilluns a demanar que la investigació externa encarregada pelBBVA  per aclarir les presumptes escoltes il·legals realitzades perl’excomissari Villarejo per al banc entre el 2004 i el 2005 "es faci amb rapidesa". Com ja va exposar fa unes setmanes, l’autoritat bancària europea espera aquesta investigació "i a partir de llavors el supervisor valorarà les circumstàncies i les conclusions".

El president del banc espanyol, Carlos Torres, va assegurar fa deu dies que l’anàlisi encarregada als despatxos Garrigues i Uría Menéndez i a la consultora Price Whaterhouse Coopers aixecarà "totes les pedres" necessàries per aclarir els fets, però també que a causa de la seva complexitat serà "una qüestió de mesos". De Guindos s’ha mostrat convençut que "els més interessats que s’aclareixi són els mateixos gestors de l’entitat", però alhora els ha advertit que "la reputació és sens dubte el principal actiu d’un banc", ja que "si no es té reputació és molt difícil que la resta funcioni". 

Segons han publicat diferents mitjans des del maig, el BBVA va pagar més de cinc milions d’euros a l’empresa de Villarejo entre el 2004 i el 2017 per diferents serveis, entre els quals les presumptes escoltes (uns 4.000 telèfons i unes 15.000 trucades de polítics, empresaris i periodistes) per provar de frenar l’intent de la constructora Sacyr de controlar l’entitat en època del Govern de Zapatero.

Tipus

En un acte de Deusto i KPMG, l’exministre d’Economia també ha allunyat sense citar-la expressament la possibilitat que el BCE apugi els tipus aquest any. Així, ha destacat que les dades econòmiques de la zona euro dels últims nou mesos han resultat "més febles" del que s'esperava i que els riscos a la baixa per al creixement són "molt més evidents". En aquest context, ha assegurat, "les decisions sobre política econòmica es prendran lògicament de forma més prudent".

Notícies relacionades

Així, ha assegurat que no hi haurà pujades dels tipus almenys "fins després de l’estiu" (els comunicats del BCE se solen referir des de fa mesos a "almenys fins l’estiu del 2019"). Però també ha precisat que a més d’aquest element temporal, hi ha "un altre contingent en funció del’evolució de l’economia". Així mateix, ha assegurat que el banc central analitzarà la possibilitat de realitzar una altra injecció massiva de liquiditat a la banca en els pròxims mesos (TLTRO) en funció de l’evolució de les condicions de finançament del sector.

De Guindos, a més, ha evitat pronunciar-se sobre el projecte de pressupostos del Govern. Ha destacat, en canvi, que l’economia espanyola està tenint un comportament "diferencialment millor" que la zona euro gràcies a la seva competitivitat i al sanejament del sector financer. Això sí, ha destacat que ha de continuar reduint l’atur i el deute i que, com a supervisor, el BCE sempre vol que les entitats financeres tinguin més capital.