ECONOMIA ESPANYOLA

Espanya ha millorat un 0,5% la seva competitivitat davant l'OCDE i la zona euro

1
Es llegeix en minuts

L’economia espanyola ha millorat un 0,5% la seva competitivitat en l’últim trimestre del 2018 davant l’OCDE i la zona euro, segonsl’Índex de Tendència de Competitivitat (ITC) publicat aquest dilluns pel Ministeri d’Indústria. Aquest fet es deu a la favorable evolució de preus a Espanya, que va ser més moderada que en la resta dels països membres.

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) i exministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindosha destacat durant una conferència a Madrid que Espanya s’està comportant diferencialment millor que la zona euro, perquè és competitiva i té un sistema financer sanejat, i va confiar que aquesta situació es mantingui en el futur perquè continuï creixent.

En canvi, la competitivitat d’Espanya va disminuir si es compara amb la UE-28, ja que l’ITC va pujar el 0,1%, a causa de l’apreciació de l’euro davant les divises d’aquells països comunitaris que no pertanyen a la zona euro. Pel contrari, davant els països de la zona euro Espanya va guanyar competitivitat (0,2%).

Notícies relacionades

De Guindos considera que l’economia espanyola té reptes a què fer front, entreels quals ha citat la taxa d’atur, que és el doble que la de la zona euro, reduir la ràtio d’endeutament sobre el PIB, que ens fa relativament sensibles a una pujada dels tipus, o el foment de la competitivitat. La competitivitat i un sistema financer sanejat són dos elements diferencials molt importants i que espera que es continuïn mantenint en un futur perquè són els que permeten aquest creixement diferencial.

En relació amb els països BRICS, (el Brasil, Rússia, l’Índia, la Xina i Sud-àfrica), l’ITC va pujar un 2,5% interanual en el quart trimestre del 2018, cosa que es tradueix que Espanya va perdre competitivitat respecte a aquests països, a causa de l’augment del tipus de canvi en un 3,6%, mentre que l’índex de preus va disminuir un 1%.