MÉS CONTROL

Laboratoris i farmàcies ja han incorporat les mesures antifalsificació als medicaments

La normativa europea pretén prevenir l'entrada de fàrmacs falsos a la cadena de distribució

Les farmacèutiques han invertit 200 milions d'euros en canvis tecnològics

farmacotrina

farmacotrina

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

A Espanya, els laboratoris ja fabriquen els medicaments complint el nou sistema antifalsificació, que entra en vigor demà. Les companyies farmacèutiques han invertit més de 200 milions d’euros per adaptar-se al Sistema Español de Verificació de Medicaments (Sevem)Sevem, en el marc de la directiva europea que obliga el sector de salut a reforçar la seguretat dels pacients. Les 22.000 farmàcies d’Espanya també han incorporat la tecnologia necessària en les seves caixes enregistradores. La indústria s’ha posat al capdavant juntament amb les farmàcies i la distribució a l’engròs en la interconnexió, però en centres hospitalaris o dispensadors més petits de medicaments, la implementació encara no s’ha completat.

El sistema té l’objectiu de prevenir l’entrada de medicaments falsificats a la cadena legal, que tot i que la indústria sempre ha remarcat que actualment a Espanya és testimonial , a escala internacional sí que és una pràctica preocupant. Paral·lelament, amb la implementació de la codificació serà possible controlar el trànsit transfronterer de medicaments i detectar les causes del desproveïment al sistema de salut

El sistema estableix que els medicaments que estiguin subjectes a recepta mèdica s’han de dotar de dos dispositius de seguretat. El primer és un identificador únic (en forma de codi datamatrix) que permet verificar l’autenticitat i identificar cada envàs de medicament de manera individual, i el segon, un sistema antimanipulació per garantir que l’envàs no ha sigut obert des de la seva sortida de la cadena de producció fins a la seva dispensació a l’oficina de farmàcia, hospital o qualsevol altre centre sanitari. 

Farmàcies

Els dispositius de seguretat presents en l’envàs dels medicaments a partir d’ara hauran de ser verificats i autenticats a les farmàcies per part del professional farmacèutic en el moment de la dispensació. Per a això el farmacèutic escanejarà el codi de cada envàs i es connectarà al reposador nacional, que estarà sincronitzat amb la plataforma europea, per confirmar que el producte que arriba al pacient és el mateix que va sortir de la planta de producció farmacèutica.

Les companyies farmacèutiques, principals finançadores d’aquest nou sistema, han invertit en el cas d’Espanya més de 200 milions d’euros en els últims mesos per adaptar les seves instal·lacions i cadenes de producció, així com per a l’establiment i la gestió del sistema de reposadors que emmagatzemen els identificadors únics dels medicaments, informa Farmaindustria. A això se li ha de sumar el cost de la modificació dels processos necessaris per a la inclusió dels dispositius de seguretat als envasos, actualitzar la documentació de registre necessària per a les autoritzacions i formalitzar contractes amb el sistema europeu (EMVO) i el Sevem, amb l’abonament de les taxes corresponents, perquè es pugui fer la càrrega i el manteniment de reposadors.

Notícies relacionades

 La indústria, a més, ha hagut de revisar els contractes amb els seus proveïdors i amb terceres parts per ajustar-los a les actuacions previstes en la nova legislació de serialització. El nou sistema connecta tots els agents de la cadena del medicament (companyies farmacèutiques, distribuïdors i oficines de farmàcia) per impedir que qualsevol fàrmac falsificat pugui arribar al ciutadà a través de la cadena legal. L’èxit o el fracàs de la iniciativa Sevem depèn que cada membre de la cadena logística s’adhereixi al sistema en òptimes condicions. Fabricants, distribuïdors i dispensadors.

Connexió europea

 El sistema connectarà a escala europea més de 2.000 companyies farmacèutiques, 6.000 distribuïdors a l’engròs, 140.000 oficines de farmàcia, 5.000 farmàcies hospitalàries i 2.000 metges amb capacitat de dispensació.