CANVIS EN EL SECTOR FARMACÈUTIC

Una capsa de Tramadol per més de 500 euros

Les màfies prenen posicions entorn del tràfic il·legal de medicaments i les falsificacions

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les màfies, fonamentalment asiàtiques, ja han entrat alsector farmacèutic, i no només en productes com suplements alimentaris o viagra. El tràfic il·legal de medicaments al món és completament real i n’hi ha prou amb explorar internet per detectar l’amplitud del fenomen.L’Agència Espanyola del Medicament i Productes de Salut (Aemps) assegura que a Espanya no hi ha medicaments falsificats. El mateix reitera la patronal farmacèutica Farmaindustria. Però en alguns fòrums es reconeix que sí que "han passat per distribuïdors espanyols". El cap d’inspecció de l’Aemps Manuel Ibarra Lorente va reconèixer fa unes setmanes en un fòrum farmacèutic que hi ha connexions entre el crim organitzat i la producció de medicaments, "amb pautes similars a les utilitzades en el tràfic de drogues". I va assegurar també que en alguns països "el percentatge de medicaments falsificats arriba al 40%". Per cada 1.000 dòlars invertits en medicaments falsificats s’obté un benefici 500 vegades superior, va assegurar Ibarra. Aquest és el gran motor del negoci de la falsificació. 

No necessàriament aquests medicaments falsificats són un frau. Des d’un punt de vista merament tècnic es considera un medicament falsificat també aquell que ha sigut manipulat al seu envàs, factura o qualsevol element que interrompi la traçabilitat habitual.  Per exemple que hagi tornat als clients després d’haver sigut retirat de la venda.

Els nous controls impulsats per Sevem detectaran les partides de productes que passin d’uns països als altres, les compres massives en punts de venda o les importacions. D’aquesta manera, les situacions de desproveïment que han proliferat en els últims temps als mercats amb preus de referència més baixos evidenciaran les polítiques comercials dels laboratoris que prioritzin les seves estratègies i la venda més que en cobrir les necessitats de la demanda local (tot i que existeixin productes alternatius de la competència).

Segons l’Aliança Europea per a l’Accés a Medicines Segures (ASM), "els falsificadors actuen de manera il·legal i no tenen cap interès en la seguretat dels pacients. S’infiltren a la cadena de subministrament dels medicaments legítima i també utilitzen farmàcies per internet sense autorització per ocultar els seus fàrmacs falsos entre els medicaments legals". Per aquesta raó, els experts alerten que aquests medicaments falsificats es poden fabricar en ambients no controlats i contenir, per tant, productes perillosos. "Una persona que prengui de forma habitual medicaments falsificats pot no estar aprofitant els efectes terapèutics del fàrmac, i existeix la possibilitat que apareguin resistències farmacològiques o que es produeixi un problema de salut", adverteixen.

Notícies relacionades

Internet és el gran mitjà per a la distribució universal de medicaments. El mateix Amazon s’ha introduït en la venda de medicaments als Estats Units. Des d’Europa, la compra de medicaments fora de control és possible a internet. La situació és especialment problemàtica en el cas de medicines veterinàries. El perill de la utilització de fàrmacs o antibiòtics no controlats en la ramaderia o la piscifactoria és més alarmant que en cas de l’alimentació humana. Una consulta a Alibaba és prova d’aquestes possibilitats. O en altres pàgines d’internet.

Un altre exemple de venda a internet és el de Tramadol. S’ha convertit en un supervendes a Àfrica, i alguns ja han penjat l’etiqueta de ser el fàrmac més utilitzat pels soldats de Boko Haram, per ser un opiaci i tenir efecte antidolor i afavoridor d’estats d’eufòria. A internet es ven a uns 500 dòlars la capsa de 160 comprimits, amb enviament a tot el món. Amb recepta, aquest fàrmac s’aconsegueix a Espanya amb el pagament de poc més de sis euros la capsa de 60 comprimits. El tràfic de medicaments amb recepta des de països amb servei universal de salut i la resta és una amenaça per als comptes públics i la iniciativa Sevem contribuirà a controlar la destinació de tots els medicaments. En el dia d’avui es desconeix l’impacte real del comerç il·lícit de fàrmacs a Espanya.