CITA TECNOLÒGICA

El Mobile World Congress es va plantejar abandonar Barcelona per la crisi política de l'1-O

L'esdeveniment d'aquest any, del 25 al 28 de febrer, deixarà a la capital catalana un total de 473 milions d'euros

gsm / periodico

4
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

ElMobile World Congress(ara anomenat MWC), la fira detecnologia mòbilmés gran del món, tornarà a concentrar les mirades de tot el món entre el 25 i el 28 de febrer. La fira, que se celebrarà al recinte firal de Gran Via, aquest any girarà entorn de la "connectivitat intel·ligent", segons ha anunciat aquest matí el conseller delegat de la GSMA (organitzadora de la fira), John Hoffman. S’esperen més de 107.000 visitants i unretorn econòmicde 473 milions d’euros, sent la fira que suposa l’impacte més gran per a la ciutat. Una cita que podria no haver-se celebrat aquest any a Barcelona, perquè l’any passat va estar penjant d’un fil per l’1-O, segons ha revelat el màxim responsable de la fira.

La tecnologia evoluciona any rere any i el millor lloc per veure totes les novetats del sector és en aquesta fira, que abans era de mòbils i que ara és de tecnologia mòbil. Segons Hoffman, en aquesta ocasió s’hi podran veure “avenços reals en la transició del LTE 4G al5 G”, probablement la gran protagonista de la fira juntament amb els mòbils plegables. El 5 G, la intel·ligència artificial, la internet de les coses i el ‘big data’ formen part d’aquesta ‘connectivitat intel·ligent’. 

Els encarregats de revelar les grans novetats seran, de nou, les més de 2.400 empreses expositores, amb les grans firmes del sector tecnològic (Google, Samsung, Microsoft...). La fira ocuparà per complet els més de 100.000 metres quadrats del recinte firal de Gran Via, on també s’hi esperen més de 170 delegacions governamentals. 

El programa

Els conferenciants seran de nou un altre dels pilars de la fira. Hoffmanha destacat en la presentació que han rebut més de 2.000 propostes per participar en el programa de conferències i que la GSMA ha elegit “els que més poden aportar” a la cita (“en aquesta fira no hi ha conferenciants imposats per les empreses”, ha dit). Aquest any destaquen la presència del conseller delegat de Microsoft,Satya Nadella; el president i conseller delegat de Cisco,Chuck Robbins; el fundador i conseller delegat de Niantic, creadora de Pokémon Go,John Hanke; el president rotatori de Huawei,Guo Ping, i el fundador, president i conseller delegat de Rakuten,Hiroshi Mikitani, entre molts altres. “Aquest any el 30% dels conferenciants són dones”, ha afegit Hoffman, que també ha destacat que repetirà la cita Women4tech.

La fira suposarà un impacte econòmic de 473 milions d’euros, i preveu crear 13.900 llocs de treball temporals. La GSMA espera superar els 107.000 visitants, els que es van aconseguir en l’última edició, celebrada en un clima de raresa atesa la situació política catalana. “El més important no és quants en venen sinó qui ve”, ha remarcat Hoffman. L’any passat, el 24% dels assistents a la fira van ser dones. Aquest any, espera que assoleixin el 30%.

A més de la fira principal, el Mobile World Congress es completa amb el 4YFN, la fira destinada als emprenedors i ‘start-ups’, que espera rebre més de 21.000 assistents. També repeteix el YoMo, el festival que relaciona nens i tecnologia. S’espera que més de 22.000 nens i 3.000 professors assisteixin a aquesta fira.

Acord amb el Sónar

Hoffman també ha anunciat que en l’edició del 2020 sumaran un nou projecte al MWC. El nom d’aquesta nova cita seràXsidei serà dins del programa oficial de la fira de mòbils. De fet, ha sigut la gran novetat de la presentació, tot i que s’han donat donar a conèixer pocs detalls. El que sí que està clar és que laGMSAha arribat a un acord amb4YFNi elSónarper organitzar aquest esdeveniment, que es durà a terme en paral·lel al MWC –durant els mateixos dies–, que comptarà amb concerts i conferències, i que girarà entorn de la tecnologia, la innovació, la música i el disseny. "Estem molt, molt entusiasmats", ha destacat Hoffman.

Encara no és oficial on se celebrarà l’Xside, però el més probable és que es desenvolupi al recinte firal de Montjuïc.

Inestabilitat de l’1-O

La passada edició del Mobile World Congress es va celebrar en un clima de raresa després de la crisi política d’1-O. La GSMA va mantenir la cita a Barcelona, tot i que el màxim responsable del MWC ha revelat per primera vegada que l’any passat, a causa de tots els fets, estaven “extremadament nerviosos” i “preparats per cancel·lar lafirai moure-la a una altra ciutat”. “Hi havia dues candidates, cap era d’Espanya, i ho teníem tot llest”, ha afirmat en la roda de premsa.  “Si hagués passat, avui no estaríem parlant aquí”, ha afegit. Finalment, la GSMA va apostar perBarcelonai la fira, tot i que no va superar el rècord d’assistents per 1.000 convidats, va ser un èxit.

Notícies relacionades

“La nostra feina és estar nerviosos i preparats per a tot”, ha destacat fent referència a la possiblevagade treballadors delmetro. En qualsevol cas, Hoffman s’ha mostrat “optimista” en la resolució d’aquestconflicte laboral.

A més, Hoffman ha advertit amb referència al conflicte entre el taxi i els VTC que "la disrupció digital afecta ja tot el món", i que cal abordar el repte de la millor manera possible. “Com a usuari del taxi a Barcelona i dels VTC per tot el món, tinc dues jaquetes”, ha admès, assegurant que havia de ser “polític” en la seva posició. En aquesta línia, ha assenyalat que es tracta d’un problema "molt complicat", però que altres ciutats han demostrat que es pot arribar a "una convivència pacífica" entre tots els tipus de transports, tant públics com privats.