Executiu nou

La Junta encarrega auditar 14 ens públics andalusos

La hisenda autonòmica iniciarà els tràmits per bonificar al 99% l'impost a les herències entre parents directes

zentauroepp46714828 antequera190126194057

zentauroepp46714828 antequera190126194057 / Rafa Alcaide

2
Es llegeix en minuts

El consell de govern de laJunta d’Andalusiaha aprovat aquest dissabte iniciar una auditoria que se centrarà en primer lloc en 14 ens públics, entre ells l’RTVA, així com iniciar els tràmits per bonificar l’impost de successions i donacions en els pròxims mesos.

El president, Juan Manuel Moreno Bonilla, i el vicepresident, Juan Marín, han anunciat en roda de premsa aquests acords, que han sigut les dues primeres decisions del consell de govern, reunit per primera vegada a Antequera (Màlaga) com a acte simbòlic de l’autonomisme.

L’Executiu andalús ha encarregat a la Intervenció General de la Junta que inclogui en el seu pla de control financer del 2019 una auditoria per comprovar la distribució de competències entre conselleries i agències, així com estudiar si compleixen objectius i si són eficaces.

Aquesta actuació de la intervenció general, que és prioritària, es realitzarà sobre 12 agències públiques empresarials i haurà de tenir el seu informe en 45 dies, és a dir, a mitjans de març.

Així mateix, el Govern encarregarà a la Cambra de Comptes d’Andalusia que auditi l’RTVA iCanal Sur Radio y Televisión SA, per estudiar l’eficàcia i eficiència en la prestació del servei públic.

Moreno, que ha recordat que l’auditoria no suposarà despesa extra, ha explicat que “no busca estar bussejant en el passat”, però ha opinat que “per aixecar un nou avenir” necessiten conèixer “amb el màxim detall” quins òrgans instrumentals, fundacions o empreses estan duplicades i quins “no tenen sentit”.

“Aquell òrgan que no tingui un objectiu clar aquest Govern tindrà la ferma determinació d’eliminar-lo”, ha dit Moreno.

La intervenció auditarà l’Agència Andalusa de Cooperació Internacional (AACID), l’Institut Andalús del Patrimoni Històric (IAPH); l’Agència d’Obra Pública de la Junta d’Andalusia (AOPJA); l’Agència Pública d’Educació (APAE); l’Agència Andalusa de l’Energia (AAE), i l’Agència d’Innovació i Desenvolupament d’Andalusia (IDEA).

La llista es completa amb l’Agència Pública de Ports d’Andalusia (APPA); l’Agència de Vivenda i Rehabilitació d’Andalusia (AVRA); la del Coneixement (AAC), la de Serveis Socials i Dependència d’Andalusia (ASSDA), la de Medi Ambient i Aigua d’Andalusia (AMAYA) i l’Agència Andalusa d’Institucions Culturals (AAIICC).

D’altra banda, sobre l’impost de successions i donacions, s’insta a la Conselleria d’Hisenda a dur a terme l’actuacions necessàries per bonificar-lo al 99%, un procés que culminarà “en els pròxims mesos”, per acònjuges i parents directes.

Al Grup I es beneficiaran els descendents i adoptats menors de 21 anys; mentre que al Grup II, els descendents i adoptats de 21 anys o més, els cònjuges, els ascendents i els adoptats podran acollir-se a la bonificació.

Notícies relacionades

A més, es mantindrà la reducció autonòmica d’un milió d’euros, amb la intenció de no perjudicar les adquisicions per herències fins a l’esmentat import, ja que d’una altra manera haurien de passar de no tributar a fer-ho per l’1%.

Moreno ha manifestat que volen ser “al ‘big five’” de les comunitats amb menys pressió fiscal i ha calculat l’impacte en la recaptació autonòmica en uns 40 milions d’euros.