comerç

Brussel·les obre la porta a parlar de cotxes en un nou acord comercial amb els EUA

La Comissió Europea demana el recolzament dels governs europeus per negociar amb Washington un pacte per rebaixar els aranzels als productes industrials

Cecilia Malmstrom, comissària europea de l’Interior, durant una roda de premsa, avui a Brussel·les.

Cecilia Malmstrom, comissària europea de l’Interior, durant una roda de premsa, avui a Brussel·les. / OLIVIER {HOSLET} ({EFE})

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea està disposada a negociar amb l’administració de Donald Trump la rebaixa d’aranzels als cotxes i a buscar arranjaments per a segments sensibles com el de les camionetes en el marc d’un nou acord comercial que permeti eliminar els aranzels aplicats alsproductes industrials. La comissària de Comerç, Cecilia Malmström, ha presentat aquest divendres una proposta de mandat negociador que ara haurà d’obtenir l’acord dels Vint-i-vuit.

El pla, que també inclou un acord d’avaluació de la conformitat, no inclou ni el sector agrícola ni altres àrees problemàtiques com les indicacions geogràfiques, la propietat intel·lectual o els serveis públics perquè no es donen les condicions. “No estem proposant reiniciar un acord comercial ampli amb els Estats Units”, ha descartat Malmström que rebutja negociar un nou TTIP.

Però segons el parer de la comissària, hi ha marge per rebaixar encara més els ja baixos aranzels –del 4,2% per als béns que entren a la UE i del 3,1% als Estats Units– i una agenda comercial com la proposada per Brussel·les podria ajudar “a rebaixar les tensions comercials” amb els Estats Units, que van assolir el seu punt àlgid a començaments de l’any passat, arran de l’anuncidels aranzels a l’acer i a l’alumini europeus.

Compromisos Juncker-Trump

Notícies relacionades

La nova proposta s’emmarca en el compromís assumit a finals de juliol de l’any passat per al president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, després de la seva visita a Trump per posar límit al’escalada de la tensió després de l’amenaça de Washington d’aranzels als cotxes. Els dos dirigents es van comprometre llavors a eliminar aranzels, barreres no aranzelàries i subvencions a la indústria no automobilística, reduir els obstacles i augmentar el comerç en matèria de serveis, productes químics, farmacèutics, mèdics i soja i a diversificar el subministrament energètic.

Els Estats Units llavors van congelar la decisió d’aranzels als vehicles europeus. El Departament de Comerç prendrà una decisió a mitjans de febrer i la Comissió Europea ja ha deixat clar que si Washington castiga la indústria automobilística europea les negociacions d’un futur acord comercial quedarien tocades perquè Brussel·les també respondrà amb mesures de represàlia. “Seria difícil explicar que continuarem amb les negociacions sense imposar aranzels” però “no tenim cap senyal que hi hagi voluntat per la seva part de fer malbé aquest procés”, apunten fonts de l’Executiu comunitari.