tributació

Brussel·les investiga el tractament fiscal a Nike a Holanda

La Comissió Europea tem que la multinacional de l'esport s'hagi beneficiat d'una situació avantatjosa respecte a altres competidors

zentauroepp40852027 files  this file photo taken on june 14  2017 shows the nike171107192743

zentauroepp40852027 files this file photo taken on june 14 2017 shows the nike171107192743 / DREW ANGERER

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La batalla de la Comissió Europea contra les multinacionals que eludeixen el pagament d’impostos als Estats membres continua viva i té un nou protagonista: el fabricant de roba esportiva nord-americana Nike. L’Executiu comunitari ha anunciat l’obertura d’una investigació en profunditat per examinar si l’acord tributari concedit per les autoritats d’Holanda  a l’empreses amaga un tractament fiscal avantatjós, en contra de les regles sobre ajuts de l’Estat.

“Els Estats membres no haurien de permetre a les empreses implementar esquemes complexos que els permetin reduir indegudament el seu benefici imposable”, perquè “els atorga un avantatge injustificat respecte als seus competidors”, ha recordat la comissària de competència, Margrethe Vestager, que afegeix una altra osca a aquest capítol que va inaugurar l’octubre del 2015 quan va concloure que tant Luxemburg com Holanda van concedir avantatges fiscals selectius a Fiat i Starbucks respectivament. Des d’aleshores, Brussel·les també ha cridat a l’ordre a Apple, Amazon, Engie i McDonalds i ha parat atenció a determinats avantatges concedits a Bèlgica i a Gibraltar.

Notícies relacionades

En el cas de Nike, la investigació se centra en el tractament fiscal concedit per Holanda a dues societats del grup basades en el seu territori: Nike European Operations Netherlands BV i Converse Netherlands BV, que desenvolupen i registren les vendes de Nike i Converse a Europa, l’Orient Mitjà i l’Àfrica. Les dues societats van obtenir llicències per a l’ús dels drets de propietat intel·lectual relacionats amb els productes de Nike i Converse a canvi d’un cànon deduïble fiscalment per les dues societats establertes a Holanda que no estan subjectes a impostos.

Entre el 2006 i el 2015, les autoritats holandeses van emetre cinc resolucions fiscals de les quals dos encara estan en vigor, i que estableixen el mètode de càlcul del cànon a pagar per les dues empreses establertes en territori holandès. Com a conseqüència d’aquests dos pactes, adverteix la Comissió Europea, Nike European Operations Netherlands BV i Converse Netherlands BV només paguen impostos a Holanda sobre un marge del benefici limitat passat sobre les vendes. Brussel·les investigarà ara si Holanda hauria atorgat al grup nord-americà un avantatge selectiu al permetre-li pagar menys impostos que altres empreses independents o del grup.