Conflicte laboral

Preacord a Cacaolat: els treballadors tornen a l'activitat després de sis dies de vaga

Sindicats i empresa tanquen un principi d'acord sobre el calendari laboral del 2019

Els punts pactats entre el comitè de vaga i l'empresa generen divisió en la plantilla, que no aconsegueix ratificar-los amb majoria

Vista general de l’exterior de la nova fàbrica de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet.

Vista general de l’exterior de la nova fàbrica de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet. / JORDI PUJOLAR / ACN

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Després de sis dies de vaga, al sèptim la línia de producció de la planta de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet tornarà a produir begudes de cacau. Els sindicats i l’empresa han arribat a un preacord en la mediació d’aquest dimarts en què consensuen uns punts base per al nou calendari laboral d’aquest 2019 i desbloquegen així una vaga indefinida que ha durat sis dies de total seguiment, segons els representants dels treballadors. No obstant, la votació posterior de l’assemblea de treballadors ha finalitzat en empat tècnic, amb 20 vots a favor, 20 en contra i una abstenció sobre una plantilla de gairebé 70 persones. Aquest empat manté la suspensió, però mostra una divisió en el si de la plantilla, que desconfia dels punts acceptats per l’empresa en el preacord.

Notícies relacionades

A falta d’un document final que desactivi definitivament les aturades, el comitè de vaga té previst reunir-se dijous amb l’empresa per delimitar amb més precisió el nou calendari laboral i eixamplar així el consens entre la plantilla. L’esmentat preacord, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, estableix que un empleat podrà, com a màxim, fer cinc torns en caps de setmana entre juny i setembre, amb els dissabtes i diumenges d’agost sempre festius. També contempla plus de remuneració per a aquells voluntaris que vulguin realitzar torns extres en aquestes dates. 

Aquestes condicions representen un punt intermedi entre els sis torns obligatoris que proposava l’empresa i l’exempció que plantejaven els sindicats. Els treballadors denunciaven que les condicions proposades inicialment per Cacaolat els dificultaven la conciliació familiar.