FINANÇAMENT

La Generalitat deixarà el FLA al gener

El Govern passarà a finançar-se amb el Fons de Facilitat Financera

aragones / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat deixarà de finançar-se a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) el gener del 2019. Així ho ha assegurat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha destacat que Catalunya avança cap a la “sostenibilitat financera”. Deixar el FLA no significa deixar de dependre de l’Estat: a partir d’ara, s’acollirà al Fons de Facilitat Financera (FFF), tot i que l’objectiu és finançar-se als mercats.

Segons ha destacat Aragonès en una entrevista a l’ACN, aquesta decisió és un “senyal de salut financera” de la Generalitat. El canvi del FLA pel FFF donarà a Catalunya “més llibertat” davant un Estat que “sempre ha utilitzat aquesta qüestió per recentralitzar políticament”, ha destacat Aragonès.

El vicepresident ha detallat que aquest pas es pot fer gràcies al bon treball fet fins ara per ajustar els comptes al dèficit, reduir el desequilibri i els terminis de pagament als proveïdors. Aquest canvi, a més, arriba després d’una resolució a favor per part del Ministeri d’Hisenda de fa unes setmanes.

Diferències

El FLA i l’FFF són fons on les comunitats autònomes poden finançar-se, però que expliquen amb diferències importants. Així, l’FFF és un fons intermedi on les autonomies complidores amb el dèficit poden acollir-se per finançar-se, deixant més marge d’autonomia a les comunitats i oferint els diners a un preu més baix.

El FLA, en canvi, es va crear en el 2012 en plena crisi financera, i tot i que va permetre a les autonomies finançar-se amb els mercats tancats i sobrepassant els nivells de dèficit exigits, els governs regionals han patit més control en els seus comptes i pagat tipus d’interès més elevat.

Notícies relacionades

El 2018, per exemple, els costos per a Catalunya del FLA van ser del 0,84%, mentre que a l’FFF rondaran el 0%.

Segons les previsions per a inversors de desembre del 2018 de la Generalitat, el Govern demanarà 6.713 milions d’euros a l’FFF, pels 8.727  milions de deute català requerit al FLA el 2018, avança El Confidencial.