MESURES ECONÒMIQUES DEL CONSELL DE MINISTRES

El Govern prorroga l'ajuda de 430 euros a aturats de llarga durada

Sánchez confirma que les pensions pujaran l'1,6% el 2019 i diu que que guanyaran poder adquisitiu

El pla de contingència d'Espanya enfront d'un 'brexit' dur es presentarà a començaments de febrer

zentauroepp46372156 madrid  28 12 2018  pedro s nchez  presidente del gobierno  181228124911

zentauroepp46372156 madrid 28 12 2018 pedro s nchez presidente del gobierno 181228124911 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres la pròrroga de manera indefinida del subsidi extraordinari per atur (SET) de 430 euros per a aturats de llarg durada mentre es treballa en un nou model de protecció assistencial que el Govern vol tenir llest en el termini de quatre mesos. 

La prestació del subsidi extraordinari per atur havia de desaparèixer el pròxim 4 de gener, després que la taxa d’atur es situés per sota del 15% de la població activa en el tercer trimestre de l’any. El Govern ha decidit aquest divendres no atendre aquesta limitació i mantenir de forma indefinida la prestació i els 430 euros.

Aquesta és una de les mesures de caràcter econòmic i social adoptades aquest divendres pel Consell de Ministres, entre d’altres:

Acord d’autònoms

El Consell de Ministres ha adoptat l’acord entre el Ministeri de Treball i les organitzacions d’autònoms per augmentar les prestacions socials d’aquests  treballadors a canvi d’una cotització més gran. Segons el president, Pedro Sánchez, amb aquestes mesures “Espanya se situa al capdavant d’Europa en cobertura social dels treballadors autònoms”

Pujada de les pensions de l’1,6%

El president també ha confirmat que les pensions públiques pujaran l’1,6% el 2019, segons va deixar establert la llei de Pressupostos de l’Estat del 2018. Segons Sánchez, aquesta pujada implicarà un guany de poder adquisitiu dels pensionistes del 0,6% ja que –segons ha dit– la pujada de les prestacions de l’1,6% “superà en sis dècimes la previsió de l’índex de preus de consum per al 2019”.  D’aquesta manera, segons Sánchez, “hi haurà un guany de poder adquisitiu enfront d’anys de minva constant”.

Es dona la circumstància, no obstant, que el Govern no fa previsions d’inflació; que el concepte més semblant a això és la previsió de deflactor de PIB, que el Govern situa en l’1,8% per a l’any vinent i que el Banc d’Espanya, que sí que fa previsió d’IPC, apunta una taxa de l’1,6% per a l’any vinent. En aquest context, Sánchez ha matisat que la previsió del Govern per a l’any que ve se situa “en tot cas per sota de l’1,2%”.

Sánchez també ha confirmat que els pensionistes rebran una paga compensatòria en els primers mesos del 2019 per la diferència entre la pujada de l’1,6% en les prestacions del 2018 i la taxa d’inflació mitjana entre desembre del 2017 i novembre del 2018, de l’1,7% (una dècima de diferència).

Les mínimes pujaran el 3%

El president ha assenyalat que “el Govern assumeix el compromís d’incrementar les pensions mínimes un 3% el 2019” i també s’elevarà la base reguladora de les pensions de viduïtat en quatre punts el 2019, fins al 60%, “donant compliment a la llei de Seguretat Social”

A més, segons Sánchez, “el Govern, en el reial decret, s’obliga a si mateix i als actors socials per forjar un acord que permeti la sostenibilitat del sistema de pensions i que no torni a requerir sacrificis addicionals”. Amb això, –ha afegit– “es posa fi a un període de minva de poder adquisitiu”, segons Sánchez, i es permet “establir les bases perquè la pobresa no s’estengui” pels qui “tenen menys eines per lluitar contra el cost de la vida”

Pla enfront d’un ‘brexit’ dur

Sánchez també ha anunciat que com a molt tard a començaments de febrer el Govern adoptarà a travésd’un reial decret llei els plans de contingència necessaris en vista de la possibilitat que el Regne Unit abandoni sense acord la Unió Europea el 29 de març

El president s’ha referit a mesures normatives destinades a garantir els drets adquirits dels espanyols residents al Regne Unit i els britànics residents a Espanya, a qui Sánchez ha volgut “traslladar un missatge de tranquil·litat”. “Els seus drets es preservaran sigui quin sigui l’escenari”, ha dit.

Notícies relacionades

Els plans també persegueixen protegir les relacions comercials i, entre altres coses, preveuen les necessitats materials i personals per a, per exemple, establir els controls duaners habituals per al comerç amb un tercer país.

.