novetat des del 2012

Aquest dijous el PP estrena el veto del Senat per tornar el camí de dèficit al Govern

Montero compta que el PP rebutjarà el camí de dèficit del Govern

undefined45579639 graf3054  madrid  23 10 2018   el portavoz popular en la c m181023183815

undefined45579639 graf3054 madrid 23 10 2018 el portavoz popular en la c m181023183815 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Ple del Senat rebutjarà aquest dijous, amb la majoria absoluta del PP, el camí d’estabilitat que ha presentat el Govern i que va aprovar el Congrés la setmana passada, i utilitzarà així per primera vegada l’única capacitat de veto a una norma que té la Cambra alta i que l’Executiu precisament vol eliminar per evitar que els populars imposin la seva decisió a través del Senat.

De fet, el Congrés tramita una reforma de la llei d’estabilitat per suprimir aquesta prerrogativa, però la iniciativa s’ha estancat; així, es donarà la circumstància que s’aplicarà aquest dijous per primera vegada des que el PP la va aprovar el 2012.

L’objectiu del Govern és que el Senat pugui rebutjar el camí de dèficit, però no tornar-lo al Govern, sinó, una altra vegada al Congrés, que pot aixecar aquest vot en contra com passa amb la resta de les lleis. El Congrés té sempre l’última paraula legislativa excepte en aquesta qüestió.

L’Executiu de Pedro Sánchez ha aconseguit tirar endavant al Congrés al segon intent el camí pressupostari per al període 2019-2021 amb els vots a favor del PSOE, Units Podem, ERC, el PDECat, el PNB i Compromís, enfront dels vots en contra del PP, Ciutadans, EH Bildu, Fòrim Astúries i Coalició Canària.

Montero compta amb això

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha declarat aquest dimecres que compta que el Partit Popular rebutjarà el camí de dèficit del Govern. "Fem, fins a l’últim minut, una crida a la reflexió", ha expressat. En aquest sentit, la ministra ha assegurat que una votació a favor que aconsegueixi tirar endavant els Pressupostos del Govern implicaria aconseguir que els ciutadans espanyols recobrin els drets que els van ser arrabassats durant la crisi.

D’altra banda, la ministra ha qualificat la capacitat de veto del Partit Popular a la Cambra alta de "disbarat" i ha recordat la intenció del seu partit de modificar la llei orgànica d’estabilitat pressupostària per acabar amb aquest privilegi. 

Si les previsions de Montero es mantenen, el Govern estarà obligat a aprovar els Pressupostos del 2019 a mitjans de gener amb el camí d’estabilitat de l’Executiu de Mariano Rajoy, que contempla un dèficit de l’1,3% per al pròxim any.

6.000 milions de marge

Aquest camí, rebutjat per la Cambra alta al juliol, eleva a l’1,8% el dèficit del pròxim any; de manera que ofereix un marge pressupostari de 6.000 milions d’euros, després que el Govern aconseguís recuperar el bloc dels socis de la moció de censura.

Notícies relacionades

L’aprovació dels objectius és l’avantsala de l’aprovació del projecte de llei de Pressupostos generals de l’Estat per al 2019, que el Govern preveu aprovar en Consell de Ministres i remetre al Congrés al gener.

Si les previsions de Montero es mantenen, el Govern estarà obligat a aprovar els Pressupostos del 2019 a mitjans de gener amb el camí d’estabilitat de l’Executiu de Mariano Rajoy, que contempla un dèficit de l’1,3% per al pròxim any.