PRESSUPOSTOS GENERALS

Els independentistes recolzen el dèficit del Govern "per mandat de la Generalitat"

"Aquí tenen el nostre gest, ara la pilota està a la seva teulada", diu el portaveu d'ERC al Govern central

El 'bloc de la moció de censura' suma els seus vots per aprovar el camí d'estabilitat del Govern

zentauroepp46318266 madrid 20 12 18  pleno en el congreso  maria jesus montero  181220095556

zentauroepp46318266 madrid 20 12 18 pleno en el congreso maria jesus montero 181220095556 / JOSE LUIS ROCA

5
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El camí d’objectius de dèficit del Govern per al període comprès entre el 2019 i el 2021 ha sigut aprovat aquest dijous al Congrés dels Diputats amb els vots de l’anomenat “bloc de la moció de censura” que va alçar Pedro Sánchez fins a la presidència del Govern el juny passat. Els grups d’ Units Podem, el PDCat, ERC, i Compromís –que al juliol va optar per l’abstenció en la votació del mateix camí d’objectius– han sumat ara els seus vots als del PSOE i el PNB per tirar endavant la proposta d’elevar de l’1,3% a l’1,8% del PIB l’objectiu de dèficit per al 2019 i dotar les administracions públiques d’un marge addicional de despesa de 6.000 milions.

En concret, la iniciativa del Govern ha tingut 176 vots a favor enfront dels 168 vots en contra del PP, Cs, EH Bildu, Fòrum Astúries i Coalició Canària. No obstant, aquest acord es convertirà en paper mullat el 27 de desembre, quan, previsiblement, el veto del PP s’imposarà en la tramitació al Senat dels objectius de dèficit. 

Així, el valor de la votació d’avui al Congrés resideix en elgest políticdel recolzament independentista a la iniciativa del Govern i en la recuperació, si més no per un dia, del bloc de la moció de censura, després de la votació fallida dels objectius de dèficit el juliol passat.  I tot això el mateix dia de la trobada prevista entre Pedro Sánchez i Quim Torra a Barcelona.  

“El Govern ens demana aquest gest i el fem amb convicció, per llançarun missatge de bona voluntat, per no trencar els escassos ponts que ens queden ni el fil molt fi de diàleg que encara existeix”, ha dit el diputat d’ERCJoan Margalldurant el debat previ a la votació. “Som conscients que aquest gest tindrà costos per a nosaltres però el fem convençuts que encara hi som a temps”, ha admès el diputat republicà. “Aquí tenen el nostre gest, senyors del PSOE. Ara la pilota és a la seva teulada”, ha desafiat Margall.

Més marge de despesa

En la mateixa línia, el diputat del PDECat Ferran Belha explicat el vot a favor del camí de dèficit "d’acord al criteri del Govern" per "disposar de dues dècimes més" d’objectiu de dèficit per al 2019 a la comunitat autònoma, fet que implicaria 470 milions més de marge de despesa per a l’any que ve. "Som conscients del que fem", ha dit Ferran a la tribuna del Congrés.

"Li tornem a estendre la mà", ha dit Bel a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. "Però que ningú s’equivoqui, això no és l’avantsala d’un ‘sí’ als Pressupostos", ha advertit el diputat. "L’avantsala és una proposta d’una solució política per a Catalunya, i aquesta proposta no és només la d’un nou Estatut". 

"No es donen les condicions polítiques per a l’aprovació dels Pressupostos", ha reblat després en declaracions als periodistes el diputat del PDECat Carles Campuzano, abans d’advocar per la necessitat de "tornar al’esperit de la moció de censura" que va permetre sumar els vots del PSOE, Units Podem, ERC, el PDECat, el PNB i Compromís per enderrocar Mariano Rajoy.

El Govern preveu presentar el projecte de Pressupostos al Congrés dels Diputats l’última setmana de gener o la primera de febrer, segons va precisar dimecres la ministra d’Hisenda a RTVE.

El 'bloc de la moció de censura'

En realitat, la votació al Congrés dels Diputats constitueix tan sols un gest, de gran utilitat política per al Govern de Pedro Sánchez, però inútil des del punt de vista pràctic, ja que previsiblement el pròxim 27 d’abril el veto del PP al Senat tombarà la iniciativa que pretén elevar de l’1,3% a l’1,8% del PIB l’objectiu de dèficit del 2019 i augmentar en 6.000 milions el marge de despesa d’Estat, autonomies i Seguretat Social.

En concret, les comunitats guanyarien 2.500 milions de marge de despesa. "Necessitem reforçar avui més que mai el discurs de les comunitats autònomes", ha dit la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en el seu torn de defensa de la iniciativa del Govern. Contra aquest propòsit polític, la ministra ha situat el discurs del PP, Cs i Vox a favor de tornar competències a l’Estat i fins i tot de fer desaparèixer l’estat de les autonomies (en el cas de Vox).  

Units Podem, amb el nas tapat

En nom del grup d’Units Podem ha intervingut el diputat Alberto Montero, d’Esquerra Unida, amb un to molt agressiu cap al Govern que ha sigut aplaudit per Pablo Iglesias des de l’escó.

"Votarem afirmativament, amb el nas tapat, a l’espera que compleixin els seus compromisos", ha dit Montero. El diputat morat ha explicat que la diferència entre l’abstenció del seu grup al juliol i el recolzament actual és l’acord pressupostari aconseguit pel Govern. "Aquest acord és per complir-lo en tots els termes. No mitjançant reials decrets edulcorats", ha advertit, en al·lusió a la decisió del Govern de no aplicar límits alpreu dels lloguersen determinades zones urbanes, segons l’acordat amb Units Podem. "Si és això el que porten aquí, s’ho podran tornar a endur", ha dit Montero amb caràcter general.

Elevant encara més el to, Montero ha acusat el Govern i la ministra d’Economia, Nadia Calviño, de "servilisme" davant de la Comissió Europea per no haver aconseguit un marge més alt de dèficit, per sobre de l’1,8% del PIB, per a l’any que ve en la "negociació penosa" amb Brussel·les. "Han deixat el camp obert al feixisme perquè siguin ells els que impugnin les regles d’austeritat que ens estan fent tant mal", ha dit el diputat morat, que ha retret al president del Govern no haver utilitzat el seuavió Falconper viatjar a Brussel·les a impulsar "un front progressista contra les polítiques austericides" de la Unió Europea.

Enuig canari

La sospita que el Govern de Sánchez haurà de 'pagar' el favor polític als independentistes ha provocat la ira de la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas. Amb un enuig evident, la diputada ha retret al Govern de Sánchez haver comunicat a l’Executiu canari la decisió d’última hora de paralitzar inversions i convenis per més de 600 milions. "Els canaris pagaran molt cara la foto" de Sánchez amb Torra, ha dit la diputada Oramas, que ha acusat el Govern de no tenir "escrúpols".

En el bloc del 'no' als objectius de dèficit del Govern també s’hi han situat el PPCiutadans, elFòrum Astúries Bildu.

Notícies relacionades

El diputat del PP Victor Píriz Maya ha acusat la ministra de portar a la Cambra "un acord trampós" d’objectius de dèficit. "Ens tornen a portar uns objectius de deute i dèficit que són dolents. No són diners addicionals, és deute addicional", ha afirmat el diputat. "Repetir els errors del passat buscant un grapat de vots és una temeritat", ha afegit. "No permetrem que arrosseguin el país de nou: no, amb el nostre vot".

Toni Roldán, de Ciutadans, ha opinat que els objectius de dèficit que planteja el Govern "posen en risc l’economia espanyola" per l’elevació del deute i perquè comporten "una pujada de fins a set impostos" que acabarà afectant les classes mitjanes i treballadores, com és el cas l’augment de la tributació del dièsel.