balanç

La Generalitat recapta 16,3 milions per l'impost de pisos buits

L'import representa un 12,4% menys del que la taxa va recaptar el 2017

Un immoble amb pisos buits de bancs, a Mollet del Vallès.

Un immoble amb pisos buits de bancs, a Mollet del Vallès. / EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ingressarà 16,3 milions d’euros perl’impost sobre els pisos buits el 2018, un 12,4% menys que l’any passat, quan va recaptar 18,6 milions que després es van utilitzar per adequar i adquirir pisos procedents de dacions en pagament i execucions hipotecàries per a ús social. El Departament d’Economia ha precisat que la caiguda de la recaptació per aquest concepte no és una cosa necessàriament negativa, ja que una de les missions de l’impost és dissuadir els propietaris que tenen vivendes buides en el seu historial.

Notícies relacionades

Durant la sessió de control parlamentària d’aquest dijous, el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha incidit en la rellevància social que té aquest impost, donat el seu caràcter "finalista". De cara a aquest exercici, el conseller ha ressaltat que els fons aconseguits permetran intensificar l’exercici del dret tempteig i retracte que la Generalitat ja està practicant sobre les vivendes que la banca té a la seva cartera després d’un desnonament, una possibilitat que habilita la llei d’emergència habitacional de Catalunya.

A finals d’octubre, el director de l’Agència de la Vivenda de Catalunya, Jaume Fornt, va alertar que la venda "massiva" de pisos d’entitats financeres a fons d’inversió es podria traduir en una onada de desallotjaments que derivaria en una situació molt complexa, al no poder resituar aquestes persones. Sobre aquest mateix punt ha alertat la diputada d’ERC Eva Baró durant la seva interpel·lació a Aragonès, en la qual ha lamentat que les entitats financeres no estiguin apostant per un retorn social dels prop de 50.000 milions d’euros públics que van rebre quan es va rescatar la banca durant la crisi econòmica.