conflicte laboral

Desconvocada la vaga de funcionaris d'aquest dijous a Catalunya

El Govern arriba a un acord d'última hora amb CCOO i UGT i retornarà les pagues pendents en quatre anys

El pacte conté una clàusula que confereix la categoria de pagament "prioritari" a la devolució

zentauroepp45088004 barcelona 18 09 2018  econom a   reuni n de sindicatos y gen180918114003

zentauroepp45088004 barcelona 18 09 2018 econom a reuni n de sindicatos y gen180918114003

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

A menys de 24 hores de començar la vaga de funcionaris de la Generalitat de Catalunya convocada pels sindicats CCOO i UGT, les parts van arribar a un acord. El Govern retornarà les pagues extres retirades el 2013 i el 2014 en quatre anys. El pacte evita així una aturada a què estaven convocats 250.000 treballadors públics, des d’empleats de Ferrocarrils Catalans de la Generalitat, fins a metges, passant per bombers i administratius. Hauria sigut la segona vaga del sector públic en poques setmanes, precedida per la del sindicalisme alternatiu, que va tenir lloc el 29 de novembre passat.

La 'fumata blanca' va sortir del 148 de Sepúlveda passades les dues del migdia, quan la conselleria i els sindicats van anunciar el compromís del Govern de retornar les pagues extres retiradesel 2013 i el 2014 en terminis progressius, des del 2019 fins al 2022. Aquesta última proposta redueix els temps, respecte a les precedents, a quatre anys, i emmarca la devolució en la teòrica durada d’aquesta legislatura. Un punt clau per als sindicats i que va provocar, entre d’altres, el rebuig de les anteriors ofertes, que ascendien fins a vuit anys.

El Govern es compromet a pagar el 40% de la paga del 2013 l’any que ve i el 60% restant, el 2020. D’aquest 40% es desgrana un primer 10% amb un compromís de pagament concretament per als primers tres mesos del 2019. La corresponent del 2014 està previst que la retornin el 55% el 2021 i el 45% restant el 2022. L’acord també inclou una clàusula de revisió dels temps de retorn, que contempla “lapossibilitat de reduir a tres anysel termini de retorn en funció de la situació econòmica i pressupostària del moment”.

Pagament "prioritari"

Una altra de les clàusules que inclou l’acord i amb què els sindicats esperen blindar-se davant de futures eventualitats és el punt cinc, que estableix que el retorn d’aquestes pagues adquireixi “caràcter prioritarien el marc del compliment de la llei de la despesa”. És a dir, això significa que en les noves assignacions pressupostàries el Govern té l’obligació de pagar primer les pagues, juntament amb altres partides també amb aquest “caràcter prioritari”, i amb la suma restant planificar la resta de polítiques públiques.

Tant el Govern com els sindicats van voler escenificar la seva satisfacció després de diverses hores de negociacions, mantingudes tant amb la mediació del Departament de Treball com lluny dels focus una vegada desconvocada aquesta. El consellerJordi Puigneróva destacar que l’acord “fa possible el que també era una voluntat del Govern”.

Per la seva part, el representant de CCOO,Joan Maria Sentís, es va mostrar “satisfet”, però no tan optimista, a l’afirmar que “si el país estigués en una situació normal no hauríem firmat”. La seva homòloga de la UGT,Encarna Fernández, va apuntar que ara és moment d’obrir negociacions sobre altres temes, com les 30.000 places públiques promeses pel conseller a l’inici de legislatura o una reducció d’hores de jornada, com s’està negociant en altres autonomies.

Pagues no recuperades

Notícies relacionades

Els treballadors de la Generalitat són els únics empleats públics a tot Espanya que encara no han recuperat ni un euro de les extres retirades corresponents als anys 2013 i 2014. Aquest és un dels "tòtems", segons va reconèixer el mateix conseller Puigneró en la roda de premsa posterior a l’anunci de l’acord, que el Govern tenia pendent en la legislatura i amb l’acord d’aquest dimarts les parts el donen per encarrilat. La suma total d’aquestes hores ascendeix a 1.100 milions d’euros.

Aquest pacte d’última hora evita la vaga general de la funció pública a Catalunya convocada per al dia 12 de desembre, però constata l’incompliment de l’acord segellat amb l’anterior executiu català. Aquest es va comprometre a retornar un 10% com a mínim de la paga del 2013 abans de finalitzar aquest 2018 i a fixar un calendari de retorn detallat per a la resta. L’actual Govern va justificar durant els últims mesos el no-compliment de l’acord a causa dels límits de la llei d’estabilitat pressupostària i posposava la primera devolució a tenir aprovats uns nous Pressupostos.