JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

El fiscal rebaixa de quatre a tres anys la petició de presó per a Serra pels sobresous a CX

L'acusació pública també disminueix la seva sol·licitud de pena per a la resta dels 40 consellers acusats

fcasals45483574 graf7448  barcelona  espa a   16 10 2018  el expresidente de181016105523

fcasals45483574 graf7448 barcelona espa a 16 10 2018 el expresidente de181016105523 / Enric Fontcuberta

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal Fernando Maldonado ha rebaixat aquest divendres de quatre a tres els anys de presó que sol·licita per a l’expresident de CatalunyaCaixa, Narcís Serra, i l’ex director general de l’entitat, Adolf Todó, per dos presumptes delictes d’administració deslleial en concurs amb un altre d’apropiació indeguda pels sobresous aprovats per a dos alts càrrecs, entre els quals, el mateix Todó, quan l’entitat financera ja havia rebut una important injecció de fons públics del FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària). L’altre ex executiu que es va beneficiar de l’increment va ser l’ex conseller delegat Jaume Massana.

L’acusació pública també ha disminuït petició de pena per a la resta de 39 acusats, distingint entre els que van aprovar dues pujades de les retribucions en pocs mesos per als dos ex alts càrrecs i els que només van participar en una, i oscil·len entre els dos anys i tres mesos i els sis mesos de presó. El fiscal també ha disminuït la indemnització conjunta de 746.000 euros per a un i 37.000 per a d’altres. La defensa reclama l’absolució.

El primer dels acords  sota sospita es va aprovar el 19 de gener del 2010 i consistia a augmentar el salari fix i el variable anual de Todó del 35% al 50% i el de Massana del 35% al 45%. Per aquest apartat estan acusats 17 directius, entre els quals, Serra i Todó. El 13 d’octubre d’aquell mateix any, el consell d’administració va aprovar una altra pujada de les retribucions dels membres del comitè de direcció per al 2011. Todó va passar a cobrar de 800.481 euros a 812.501 i Massana de 598.428 a 610.201 euros. El FROB va injectar a la caixa d’estalvis, abans de fusionar-se amb altres entitats, el juliol del 2010, 1.250 milions d’euros i, el 2011, 1.718 milions.   

NUVOLADA PERILLOSA

En el seu informe final, el fiscal detalla el que, al seu entendre, era una “nuvolada” que sobrevolava CatalunyaCaixa, entitat que patia “extraordinaris desequilibris” financers, amb pèrdues d’actius. Ha qualificat de “crítica” i “perillosa” la seva situació, alhora que ha afirmat que aquesta caixa “no era viable” sense l’ajuda del FROB. “No podia caminar sola”, ha etzibat. En aquest context de crisi, es van aprovar les pujades de les retribucions de Todó i Massana, que segons han declarat alguns exmembres de consell de comunicació era la mitjana del sector bancari.

Notícies relacionades

L’acusació pública ha assegurat que es pot comparar una caixa, que no té ànim de lucre, amb un banc i que, per tant, es va ocasionar una “greu lesió” als interessos de la institució. “Comparar les retribucions d’una caixa amb la d’un banc és inapropiat”, ha precisat. “Haurien d’haver-se moderat els salaris com passava amb els treballadors”, ha dit, per recalcar després que l’increment del terra era inadequat.

El fiscal ha aprofitat la seva intervenció per fer una dura crítica als consellers que manaven a CatalunyaCaixa i que, segons han confessat durant el judici, no entenien de qüestions financeres i ni tan sols es llegien els informes o els balanços de l’entitat. Un dels alts càrrecs va arribar a dir que anaven “una estona” als consells. Per dieta d’assistència, aquests consellers cobraven 1.625 euros. “El mínim que se’ls pot demanar és que es llegeixin els informes, ¿com pot dir un conseller que no es llegeix els informes i que es fia del que diu el director general?”, ha afirmat Maldonado, que ha recordat que l’acceptació del càrrec és voluntària i no obligatòria. "Van manegar els fons sense cap tipus de control", ha recalcat el fiscal, que ha conclòs dient: "La caixa era un gegant fang i els administradors no van ser ni ordenats empresaris ni representants lleials". Maldonado ha deixat en mans del tribunal ordenar que s’investigui Jaume Massana per presumpte fals testimoni.